Cukkinis – karalábé krémleves tej- és gluténmentesen
Hidegen és melegen (bár ebben a melegben inkább hidegen) is egyaránt fogyasztható finom krémleves receptet hoztunk. Zsenge karalábé, friss cukkini. Itt a szezon, lehet készíteni krémlevest.
- 2 nagyobb karalábé (80 dkg)
- 1 db nagyobb cukkini (30 dkg)
- 1 db közepes burgonya (10 dkg)
- 2 kávéskanál szárított kapor
- ízlés szerint étlezési só
- 2 kávéskanál gluténmentes sótlan ételízesítő ( Lucullus fűszerkeverék levesekhez)
- 1 dl növényi „tejszín” (rizs főzőkrém)
- 1 l víz
A karalábé krémleves elkészítés:
- A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, majd lábasba tesszük.
- Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, sót és puhára főzzük.
- Botmixerrel pépesítjük, és hozzákeverjük a növényi főzőkrémet.
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi szint: könnyű
Karalábé krémlevesünk nem tartalmaz tejet így laktózmentes és tejfehérjét sem tartalmaz ezért laktózintolerancia és tejfehérje allergia esetén is beépíthető a gluténmentes étrendbe.
Tápanyagtartalom | az egészben | 3 főre 1 adag levesben | 3 főre 1 adag levesben |
Energia | 1562 kJ / 372 kcal | 521 kJ / 124 kcal | 391 kJ / 93 kcal |
Zsír | 9,4 g | 3,1 g | 2,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 1,2 g | 0,4 g | 0,3 g |
Szénhidrát | 56,1 g | 18,7 g | 14,0 g |
amelyből cukrok | 18,7 g | 6,2 g | 4,7 g |
Rost | 20,4 g | 6,8 g | 5,1 g |
Fehérje | 13,3 g | 4,4 g | 3,3 g |
Só | 6,11 g | 2,04 g | 1,53 g |
Az gluténmentes krémleves tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: burgonya cukkini ételízesítő glutén és tejmentes gyors ivóvíz kapor karalábé krémleves leves só tojásmentes