Diós körtés gluténmentes tésztafelfújt
KolosFreeFood receptválogatásunk egy diós körtés gluténmentes tésztafelfújttal bővült.
Még javában tél van, ilyenkor kevesebb gyümölcsöt tudunk fogyasztani. Ilyenkor a körte és a dió mindenhol megvásárolható. Ezekből az alapanyagokból is lehet készíteni fantasztikus és nagyon egyszerű édességet.
Hozzávalók (6 főre):
Körtés, diós réteg:
- 400 g pucolt, kockákra vágott körte
- 50 ml víz
- 100 g darált dió
- 100 g cukor
- csipet só
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
Tésztás réteghez:
- 200 g It’s us Kitti’s rice-millet past, rizses-köleses nagykocka
- 3 közepes méretű (M-es) tojássárgája
- 30 g cukor
- 3 tojásfehérje
- csipet só
Sós karamellhez:
- 200 g cukor
- 60 g Vénusz margarin
- 250 ml Alpro Kókuszkrém főzéshez
- fél teáskanál só
A diós körtés gluténmentes tésztafelfújt elkészítése:
- A felaprított körtét a citromhéjjal, sóval, cukorral és az 50 ml vízzel lassú tűzön pár perc alatt főzzük puhára.
- A ledarált diót adjuk hozzá a megpárolódott körtéhez.
- Adjuk hozzá a fahéjat és a csipetnyi szerecsendiót.
- Pillanatok alatt főzzük össze.
- Tegyük oda a 200 g Kittis rice-millet past, Rizses-köleses nagykockát megfőzni.
- Közben elkészítjük a sós karamellt.
- A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanálla, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
- Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
- Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!) és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
- Mehet bele a kevés só, keverjük el benne.
- Tegyük hidegebb helyre, hogy a karamell besűrűsödjön.
- Közben verjük fel külön a tojássárgáját cukorral, és a fehérjét sóval, kőkeményre.
- A megfőtt, leszűrt tésztához keverjük a diós körtés masszát, és a felhabosított tojássárgáját is.
- Majd óvatosan a felvert tojáshabbal óvatosan forgassuk össze ezt a tésztás masszát.
- Tegyük egy kivajazott tepsibe a tésztát.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük, a teteje szép barnás lesz és megemelkedik a tésztánk.
- Picit langyosan tálaljuk lelocsolt sós karamell mártással.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
(A recept tápérték számítása folyamatban)
A gluténmentes diós körtés tésztafelfújt tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor dió fahéj főétel glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes száraztészta gyors ivóvíz kókuszkrém körte margarin só szerecsendió tésztafelfújt tojásfehérje tojássárgája