Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Egyszerűen elkészíthető joghurtos gluténmentes zsemle

joghurtos gluténmentes zsömle recept Iri mama gluténmentes péksége most zsömléket sütött:

Egy újabb jól sikerült kísérlet, joghurtos zsemle. Másnap is puha, nem morzsálódik, nem kell melegíteni, és nagyon finom.

Hozzávalók (6 gluténmentes zsemléhez):

A joghurtos gluténmentes zsemle elkészítése:

  • Keverő tálba mérem a gluténmentes lisztet, sót, cukrot, útifűmaghéjat, elkeverem.
  • Belekeverem az élesztőt.
  • Meglangyosítom a joghurtot, a tejet, beleöntöm, majd bedagasztom a tésztát.

Lehet kézzel, géppel. Végül az olvasztott vajjal tovább dagasztom, míg elválik az edény falától. Ezután egy tepsibe sütőpapírt teszek, olajos kézzel 6 egyforma gombócot gömbölyítek. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztem.

  • Ez lehet 45 perc, de akár 1 óra is. Ez minden esetben a lakás hőmérsékletén függ.
  • Az idő leteltével, sütőt 180 °C fokra állítom, légkeverésre, és a hideg sütőbe teszem 25-30 percig sütöm.
  • Mikor elkészült, rögtön átkenem a tetejét tejjel, így hűtöm ki.
  • Másnap is puha, ettől függetlenül becsomagolom és fagyasztóba teszem. Így mindig van kéznél friss péksüti.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Elkészítési idő: kb. 90 perc

  • Előkészítés, összeállítás, formázás: 15 perc
  • Kelesztés: 45-60 perc
  • Sütés: 25-30 perc

Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. joghurtos
gluténmentes zsemlében
Energia 6379 kJ / 1519 kcal 1063 kJ / 253 kcal
Zsír 36,7 g 6,1 g
  amelyből telített zsírsavak 27,5 g 4,6 g
Szénhidrát 265,2 g 44,2 g
  amelyből cukrok 27,4 g 4,6 g
Rost 15,9 g 2,7 g
Fehérje 22,1 g 3,7 g
9,82 g 1,64 g

gluténmentes joghurtos gluténmentes zsemle tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,