Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Diós körtés tésztafelfújt, sós karamellmártással

tésztafelfújt recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy diós körtés tésztafelfújttal bővült.

Még javában tél van, ilyenkor kevesebb gyümölcsöt tudunk fogyasztani. Ilyenkor a körte és a dió mindenhol megvásárolható. Ezekből az alapanyagokból is lehet készíteni fantasztikus és nagyon egyszerű gluténmentes édességet.

Hozzávalók (6 főre):

Körtés, diós réteg:

  • 400 g pucolt, kockákra vágott körte
  • 50 ml víz
  • 100 g darált dió
  • 100 g cukor
  • csipet só
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi frissen reszelt szerecsendió

Tésztás réteghez:

Sós karamellhez:

  • 200 g cukor
  • 60 g Vénusz margarin
  • 250 ml Alpro Kókuszkrém főzéshez
  • fél teáskanál só

A diós körtés gluténmentes tésztafelfújt elkészítése:

  • Felaprított körtét a citromhéjjal, sóval, cukorral és az 50 ml vízzel lassú tűzön pár perc alatt főzzük puhára.
  • A ledarált diót adjuk hozzá a megpárolódott körtéhez.
  • Adjuk hozzá a fahéjat és a csipetnyi szerecsendiót.
  • Pillanatok alatt főzzük össze.
  • Tegyük oda a 200 g Kittis rice-millet past, Rizses-köleses nagykockát megfőzni.
  • Közben elkészítjük a sós karamellt.
  • A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanálla, csak óvatosan forgassuk a lábast.
  • Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
  • Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
  • Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!) és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
  • Mehet bele a kevés só, keverjük el benne.
  • Tegyük hidegebb helyre, hogy a karamell besűrűsödjön. 
  • Közben verjük fel külön a tojássárgáját cukorral, és a fehérjét sóval, kőkeményre.
  • A megfőtt, leszűrt tésztához keverjük a diós körtés masszát, és a felhabosított tojássárgáját is.
  • Majd óvatosan a felvert tojáshabbal óvatosan forgassuk össze ezt a tésztás masszát.
  • Tegyük egy kivajazott tepsibe a tésztát.
  • Előmelegített 170 °C fokos sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük, a teteje szép barnás lesz és megemelkedik a tésztánk.
  • Picit langyosan tálaljuk lelocsolt sós karamell mártással.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A recept tejmentes így tejallergiások és laktózérzékenyek is beépíthetik gluténmenets diétás étrendjükbe.

A mediterrán diós körtés tésztafelfújttal tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes tésztafelfújt recept

gluténmentes tésztafelfújt

Kategória: , , , , ,