Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gibanica, avagy a szerb nemzeti eledel gluténmentesen

A gabanica szerintem sós, túrós pite.

Gibanica gluténmentes recept

Az eredeti recept szerint egy tepsit kibélelünk rétes tésztával, majd ráöntjük a túrós tölteléket, tördelünk bele egy kis rétes lapot és befedjük a tetejét szintén rétes lappal. Hihetetlen gyors, finom étel. Ha van a közelünkben egy bolt, ahol tudunk venni gluténmentes rétes lapot. Ha ez nem adatik meg, átalakítjuk, átformáljuk kissé az eredeti receptet, tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, és ezzel helyettesítjük a bolti rétes tésztát.

Oké így már nem eredeti, de talán még finomabb, gyors és egyszerű akár egy tartalmas leves mellé melegen ebédre, vagy hidegen nasinak.

gabanica gluténmentes recept | gluténmentes Íz-LikHozzávalók a tésztához (32 közepes szelethez)

  • 300 g Doves farm gluténmentes süteményliszt
  • 200 g szobahőmérsékletű * Rama margarin
  • 2 egész közepes méretű (M-es) tojás
  • 1 kávéskanál só

A töltelékhez

  • 500 g * túró
  • 4 egész közepes méretű (M-es) tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl * tejföl

Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk.
  • A töltelék hozzávalóit egy kanál segítségével összekeverjük egy tálban.
    gabanica gluténmentes recept | gluténmentes Íz-Lik
  • A tésztát 3 részre osztjuk: 2 egyforma nagyobb rész és egy harmadik kisebb részre.
    gabanica gluténmentes recept | gluténmentes Íz-Lik
  • Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és az egyik nagyobb tésztát rizsliszten vékonyra nyújtjuk.
    gabanica gluténmentes recept | gluténmentes Íz-Lik
    Erre ráöntjük a tölteléket és a pici tésztát apró darabokra tépkedve rászórjuk.
    gabanica gluténmentes recept
  • Kinyújtjuk az utolsó tésztát és a töltelék tetejére tesszük, majd villával alaposan megböködjük.
    gluténmentes recept | gluténmentes Íz-Lik rovat
  • 180 °C fokos, előmelegített sütőben addig sütjük, míg szépen megbarnul a teteje, kb. 40 percig.
    gabanica gluténmentes Íz-Lik recepek

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 32 db. esetén
gibanicában
Energia 4580 kcal / 18144 kJ 143 kcal / 598 kJ
Fehérje 132,8 g 4,2 g
Zsír 319,6 g 10 g
  amelyből telített zsírsavak 120,1 g 3,8 g
Szénhidrát 259,5 g 8,1 g
  amelyből cukrok 24,3 g 0,8 g
Rost 4,2 g 0,1 g

A gluténmentes gibanica recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gabanica gluténmentes recept | gluténmentes Íz-Lik

Gluténmentes Íz-Lik rovat – Kohári Éva gluténmentes receptgyűjteménye

Kategória: , ,