Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes békebeli növényi sajtos pogácsa

pogácsa recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes békebeli növényi sajtos pogácsával bővült.

Sok-sok édesség után valami sós dologra vágytam. Olyan igazán békebeli ízekre. Olyan sajtos, sós finomságra. Jött az ihlet, növényi sajtos, sörélesztőpelyhes gluténmentes pogácsát készítek. Az íze fantasztikus, igazán puha még másnap is. Teljesen hozza apukám pogácsáit, már amennyire emlékszem rá, a gluténmentes „életemből”.

Hozzávalók (24 db):

  • 330 g Mimen cirok pékáru lisztkeverék
  • 80 g növényi, tejmentes margarin
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 10 g sörélesztőpehely
  • 50 g reszelt Fino vegajó növényi sajt
  • 150 g langyos víz
  • 8 g só

Élesztőhöz:

  • 12 g friss élesztő
  • 40 g langyos víz
  • csipet cukor

Tetejére:

  • 5 g gluténmentes sörélesztőpehely
  • 10 g reszelt növényi sajt
  • 1 db M-es méretű tojás, felverve

Nyújtáshoz:

  • 1-2 evőkanál Mimen cirok pékáru lisztkeverék

A gluténmentes békebeli növényi sajtos pogácsa elkészítése:

  • A langyos vízhez adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt.
  • Hagyjuk felfutni.
  • Mérjük a lisztet, sót, sörélesztőpelyhet.
  • Reszeljük hozzá a növényi sajtot.
  • Üssük bele a tojást.
  • Vágjuk bele a margarint.
  • A 150 g langyos vizet mérjük ki, öntsük a többi hozzávalóhoz.
  • Közben a felfutott élesztőt is adjuk a lisztes masszához.
  • Én most gumikesztyűvel dagasztottam össze.
  • A tészta nagyon jó, érezhetően jól összeáll, szinte azonnal dagad a kezükben.
  • Ha jól dolgoztunk, egyenletes lesz a tészta.
  • 1-2 evőkanál liszten nyújtsuk ki, bő egy ujjnyi vastagságúra.
  • Éles késsel vonalkázzuk be a tészta tetejét.
  • Kenjük le a felvert tojással.
  • Szórjuk rá az 5 g sörélesztőpelyhet.
  • Reszeljük rá a növényi sajtot is.
  • Szaggassuk ki, és kissé söndörgessük össze a pogácsákat.
  • Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Szobahőmérsékleten hagyjuk kb. 30-40 percet kelni.
  • Amikor már megkelt a pogácsa, tegyük be az előmelegített 220 °C fokos sütőbe.
  • Kb. 10 perc elteltével vegyük lejjebb a hőfokot, 190 °C fokra.
  • Süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
  • Érdemes nézni a pogácsák alját, hogy készen vannak-e már.
  • Kihűlve tálalhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: elkészítés kb. 30 perc, pihentetés és sütés kb. 80 perc

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. gluténmentes

Békebeli növényi sajtos pogácsában

Energia

9008 kJ / 2150 kcal

376 kJ / 90 kcal

Zsír

95,8 g

4,0 g

  amelyből telített zsírsavak

55,8 g

2,3 g

Szénhidrát

274,3 g

11,4 g

  amelyből cukrok

3,2 g

0,1 g

Rost

30,1 g

1,3 g

Fehérje

32,7 g

1,4 g

9,38 g

0,39 g

A gluténmentes békebeli növényi sajtos pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pogácsa recept

gluténmentes békebeli növényi sajtos pogácsa

Kategória: , ,