Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Beluga lencse saláta, nem csak szilveszteri partiba

lencsesaláta gluténmentes salátaKolosFreeFood receptválogatásunk egy szilveszteri lencsesalátával bővült.

A beluga vagy fekete lencse nevét onnan kapta, hogy a héja nehezen jön le, szinte nem is fő szét, megmarad a fekete színe a lencsének. Imádom, mert negyedóra alatt meg is fő. Nagyon „issza” magába a fűszereket, így bátran lehet fűszerezni. Kicsi, apró szemű, így kiválóan alkalmas salátának, krémnek is, és nem csak szilveszterre.

Hozzávalók (8 adaghoz):

Lencse főzéséhez:

  • 200 g fekete lencse
  • 1 db babérlevél
  • csipet só
  • annyi víz, amennyi 2 ujjnyi vastagságban ellepi a lencsét

Salátához:

  • 200 g sárgarépa
  • 100 g zeller
  • 160 g édesburgonya
  • 50 g olívobogyó apróra felvágva
  • 50 g piros kaliforniai paprika
  • 3 db olajban eltett szárított paradicsom
  • 1 teáskanál füstölt ízű fűszerpaprika
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma

Dresszinghez:

  • 70 g póréhagyma
  • 1 egész citrom frissen facsart leve
  • 3 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál porcukor
  • ízlés szerint (jó sok) bors frissen őrölve

Tetejére:

  • néhány szem gránátalma
  • petrezselyemzöld

A szilveszteri lencsesaláta elkészítés:

  • A lencsét mossuk át folyó víz alatt.
  • A lencsét öntsük fel vízzel.
  • Adjuk hozzá a sót, babérlevelet és főzzük meg kb. 15 perc alatt.
  • Addig is pucoljuk meg az összes zöldséget, vágjuk apróra.
  • Ezt is főzzük meg, puhára.
  • Ha megfőtt a zöldség és a lencse is tegyük egy tálba, de a babérlevelet vegyük ki belőle.
  • Az aszalt paradicsomot, apróra vágott kaliforniai felvágott paprikát és a felvágott olívabogyót is adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.
  • Készítsük el a dresszinget.
  • A póréhagymát aprítsuk fel.
  • Facsarjuk rá a citromlevet.
  • Adjuk hozzá a mustárt, kakukkfüvet, porcukrot, sót és a mustárt.
  • Pár percig hagyjuk magára.
  • Addig pucoljuk meg a gránátalmát.
  • Ezután öntsük a dresszinget a lencsés zöldségre, keverjük össze.
  • Adjuk hozzá a füstölt fűszerpaprikát.
  • Reszeljük bele a fokhagymacikkeket.
  • Keverjük össze az egészet.
  • Tálaláskor szórjuk meg gránátalma szemekkel és petrezselyemmel.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, nagyon könnyű elkészíteni

Elkészítési idő: 45 perc

Tápanyagtartalom

az egészben

1 adag gluténmentes Beluga lencsesalátában

Energia

5400 kJ / 1289 kcal

675 kJ / 161 kcal

Zsír

43,7 g

5,5 g

  amelyből telített zsírsavak

6,0 g

0,8 g

Szénhidrát

159,3 g

19,9 g

  amelyből cukrok

37,9 g

4,7 g

Rost

52,4 g 

6,6 g

Fehérje

56,0 g

7,0 g

8,92 g

1,10 g

A szilveszteri lencsesaláta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

szilveszteri lencsesaláta

Kategória: , , , , ,