Beluga lencse saláta, nem csak szilveszteri partiba
KolosFreeFood receptválogatásunk egy szilveszteri lencsesalátával bővült.
A beluga vagy fekete lencse nevét onnan kapta, hogy a héja nehezen jön le, szinte nem is fő szét, megmarad a fekete színe a lencsének. Imádom, mert negyedóra alatt meg is fő. Nagyon „issza” magába a fűszereket, így bátran lehet fűszerezni. Kicsi, apró szemű, így kiválóan alkalmas salátának, krémnek is, és nem csak szilveszterre.
Hozzávalók (8 adaghoz):
Lencse főzéséhez:
- 200 g fekete lencse
- 1 db babérlevél
- csipet só
- annyi víz, amennyi 2 ujjnyi vastagságban ellepi a lencsét
Salátához:
- 200 g sárgarépa
- 100 g zeller
- 160 g édesburgonya
- 50 g olívobogyó apróra felvágva
- 50 g piros kaliforniai paprika
- 3 db olajban eltett szárított paradicsom
- 1 teáskanál füstölt ízű fűszerpaprika
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
Dresszinghez:
- 70 g póréhagyma
- 1 egész citrom frissen facsart leve
- 3 evőkanál mustár
- 2 evőkanál olivaolaj
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál porcukor
- ízlés szerint (jó sok) bors frissen őrölve
Tetejére:
- néhány szem gránátalma
- petrezselyemzöld
A szilveszteri lencsesaláta elkészítés:
- A lencsét mossuk át folyó víz alatt.
- A lencsét öntsük fel vízzel.
- Adjuk hozzá a sót, babérlevelet és főzzük meg kb. 15 perc alatt.
- Addig is pucoljuk meg az összes zöldséget, vágjuk apróra.
- Ezt is főzzük meg, puhára.
- Ha megfőtt a zöldség és a lencse is tegyük egy tálba, de a babérlevelet vegyük ki belőle.
- Az aszalt paradicsomot, apróra vágott kaliforniai felvágott paprikát és a felvágott olívabogyót is adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.
- Készítsük el a dresszinget.
- A póréhagymát aprítsuk fel.
- Facsarjuk rá a citromlevet.
- Adjuk hozzá a mustárt, kakukkfüvet, porcukrot, sót és a mustárt.
- Pár percig hagyjuk magára.
- Addig pucoljuk meg a gránátalmát.
- Ezután öntsük a dresszinget a lencsés zöldségre, keverjük össze.
- Adjuk hozzá a füstölt fűszerpaprikát.
- Reszeljük bele a fokhagymacikkeket.
- Keverjük össze az egészet.
- Tálaláskor szórjuk meg gránátalma szemekkel és petrezselyemmel.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, nagyon könnyű elkészíteni
Elkészítési idő: 45 perc
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 adag gluténmentes Beluga lencsesalátában |
Energia |
5400 kJ / 1289 kcal |
675 kJ / 161 kcal |
Zsír |
43,7 g |
5,5 g |
amelyből telített zsírsavak |
6,0 g |
0,8 g |
Szénhidrát |
159,3 g |
19,9 g |
amelyből cukrok |
37,9 g |
4,7 g |
Rost |
52,4 g |
6,6 g |
Fehérje |
56,0 g |
7,0 g |
Só |
8,92 g |
1,10 g |
A szilveszteri lencsesaláta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: aszalt paradicsom bors citrom édesburgonya fokhagyma gránátalma kakukkfű kaliforniai paprika köret lencse magozott olíva mustár olívaolaj petrezselyem porcukor póréhagyma só szilveszter zeller