Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes diós isler karácsonyra, ahogy Éva készíti

Egy újabb karácsonyi gluténmentes süteményt sütöttem ma a Gluténmentes Íz-lik receptgyűjteményembe, a diós islert. Emlékszem, gyerekként mérges voltam anyukámra, hogy miért nem sima islert süt, miért kell diót tenni bele. Akkor még nem tudtam mi a jó. Felnőttként kellett rádöbbennem, a diós isler, sokkal finomabb, mint a sima.

gluténmentes Íz-lik isler recept

Ez a recept nem tartalmaz tojást, ha a margarint tejmentes ligára cseréljük, akkor nemcsak glutén, tojás, hanem tejmentes finomságot süthetünk.

A következő sütésből Sárám kérésére csoki krémmel ragasztok össze. Ő meg még azt nem tudja, hogy milyen finom is a lekvár.

Hozzávalók: 20 darabhoz

GM isler gluténmentes Íz-likA tésztához:

  • 100 g porcukor
  • 200 g margarin („vizes alapú”, pl. Liga)
  • 280 g Doves Farm (plain white) alap gluténmentes lisztkeverék
  • 100 g darált dió
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

A töltéshez:

  • Savanykás dzsem (én most mama féle házi cseresznye lekvárral töltöttem)

A bevonathoz:

  • 180 g Tibi étcsokoládé (helyettesíthető más allergénmentes étcsokival)
  • 4 evőkanál étolaj

Elkészítés:

  • A porcukrot, a lisztet, a diót, a fahéjat összekeverjük egy tálban, majd a vajat elmorzsoljuk benne és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
    gluténmentes Íz-lik isler recept
  • Lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk és kb. 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (de akár pohárral is lehet), kiszaggatjuk.
    gluténmentes Íz-lik isler recept
  • Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. A sütéssel nagyon vigyázzunk, ahogy elkezd barnulni a széle, már ki is vehetjük.
    gluténmentes Íz-lik isler recept
  • Két-két kihűlt korongot savanykás lekvárral összeragasztunk.
    gluténmentes Íz-lik isler recept
  • Ha teljesen kihűlt, csokimázba mártjuk.
    gluténmentes Íz-lik isler recept
    Én azt a műveletet csak másnap végzem el, addigra a lekvár picit megszárad, megszikkad, könnyebb mártogatni, mint frissen.

Csokimáz elkészítése:

  • A csokoládét apró darabokra tördeljük, és gőz fölött felolvasztjuk. Amikor felolvadt az összes csoki, hozzákeverjük az olajat. Az islereket rögtön mártogathatjuk is bele.

A dietetikus tippje: az étcsoki vásárlásánál mindig olvassuk el a címkét, hogy biztosan glutén- és tejszármazék mentes is legyen!

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi színt: közepes

Tápanyagtartalom 20 darab Islerben 1 darab Islerben
Energia 3640 kcal / 15180 kJ 182 kcal / 759 kJ
Fehérje 44,0 g 2,2 g
Zsír 186,3 g 9,3 g
amelyből telített zsírsavak 53,6 g 2,7 g
Szénhidrát 423,8 g 21,2 g
amelyből cukrok 173,9 g 8,7 g
rost 11,5 g 0,6 g

A gluténmentes diós isler recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

 

Kategória: , , , ,