Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes epres kockák – kölessel

Eper kocka kölessel. Gluténmentes receptHozzávalók kb. 20×20 cm-es sütőtálhoz:

  • 15 dkg köles
  • 6 dl ALPRO kókuszital
  • 1 csipet só
  • 4 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor vagy édesítőszer
  • 10 dkg túró
  • 2 db tojás
  • 25 dkg eper

Elkészítés:

  • A kölest hideg vízben többször átmossuk, majd a kókuszitallal és a csipetnyi sóval feltesszük főni egy lábasban.
  • Ha sűrűre főtt, lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a cukrot (vagy tetszőleges édesítőszert) és a vajat és elkeverjük.
  • Kicsit hűlni hagyjuk.
  • Közben kicsumázzuk, megmossuk és feldaraboljuk az epret.
  • A köleshez hozzáadjuk a tojásokat és a túrót és alaposan összekeverjük.
  • A masszát sütőpapírral bélelt sütőtálba kanalazzuk, a tetejére rászórjuk (sűrűn) az eperdarabokat és 180 °C fokos sütőben 50-60 percig sütjük.

Elkészítési idő: 90 perc

A köles is egy kevésbé ismert gabonaféle, amely újból kezd népszerűvé válni az egészségtudatos fogyasztók körében.

A köles természetes módon gluténmentes, így ha az garantáltan nem szennyeződött gluténnal, jól beilleszthető a cöliákiás betegek gluténmentes étrendjébe.

Kategória: ,