Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes bagel recept – klasszikusok gluténmentesen Évától

Nagyon messziről szúrtam ki egy pékség kirakatát, vesztemre Sára lányom tekintetét sem kerülte el. ANNNYYYYAAAA, ezek sós fánkokkkkk!!!! LÉGYSZÍ…. – kiskutya tekintet –

Gluténmentes Íz-Lik bagel recept

gluténmentes bagel

Ez kb. este 6-kor történt…., még aznap este megkóstoltuk az első gluténmentes bageljeinket.
A kirakatot látva, nem is tudtam mit látok, mi az egyáltalán. Gyorsan segítségül hívtam google barátomat, és az egyik  nosalty oldalon található egyik receptet vettem alapul. Azóta többször sütöttem, az egyik nagy kedvencünk lett. A legfinomabb frissen, langyosan, de tökéletesen fagyasztható, kiváló szendvics alap tízóraihoz, uzsonnához.

Hozzávalók: 7 darabhoz gluténmentes bagelhez

Gluténmentes Íz-Lik bagel receptA tésztához

  • 1 csomag Dr Oetker szárított gluténmentes élesztő
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 400 ml langyos víz
  • 450 g NUTRI FREE mix pane gluténmentes liszt kenyérpor
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olvasztott vaj (a lekenéshez)

A főzéshez:

  • 50 g kristálycukor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1000 ml víz

A tetejére

Elkészítés:

  • Az élesztőt a cukros, langyos vízben felfuttatjuk.
  • A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot és a puha vajat, elkeverjük. A felfutott élesztőt beleöntve, puha, sima tésztává dagasztjuk.
  • A tésztából 7 egyforma golyót formázunk, olvasztott vajjal kikent tepsire helyezzük a bucikat, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, konyharuhával lazán letakarjuk és fél órán át kelni hagyjuk. Ez idő alatt kb. duplájára nőnek a tésztagolyók.
  • Közben előmelegítjük a sütőt: légkeverésen 200 °C fokra. Egy lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a szódabikarbónával.
  • A duplájára kelt tésztabucik közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk:
    gluténmentes bagel készítés
    (én ehhez hívtam segítségül a fokhagyma nyomómat)  és az így kapott tésztagyűrűket egyesével 1-1 percre a meleg, de már nem lobogó cukros-szódabikarbónás vízbe tesszük. (Mindkét oldalát 1-1 percig hagytam a forró vízben)
    gluténmentes bagel készítés
    Habszedő kanállal kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
  • A tojásfehérjét elkeverjük a teáskanálnyi vízzel és megkenjük vele a gluténmentes bagelek tetejét. Meghintjük mákkal, szezámmal, lenmaggal és mehetnek is a sütőbe 15-20 perce, míg aranyszínűek és ropogósak nem lesznek.

Nehézségi színt: haladó

Elkészítési idő: 60 perc

Tápanyagtartalom 7 bagelben 1 bagelben
Energia 2101 kcal / 9761 kJ 300 kcal / 1251 kJ
Fehérje 15,9 g 2,3 g
Zsír 41,9 g 6,0 g
  amelyből telített zsírsavak 23,0 g 3,3 g
Szénhidrát 401,6 g 57,4 g
  amelyből cukrok 26,6 g 3,8 g
rost 14,3 g 2,0 g

A gluténmentes bagel recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
További receptek Évától a gluténmentes Íz-Lik rovat háziasszonyától ITT találhatóak.

Kategória: , ,