Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes kenyérlángos

Gluténmentes kenyérlángos, töki pomposHozzávalók kb. 6 főre:
A tésztához:

  • 2 db közepes méretű krumpli és a főzőleve (ld. lentebb)
  • 40 dkg Schär Mix B
  • 10 dkg rizsliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 dl langyos víz
  • pici cukor

A tetejére:

  • 3 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt gouda sajt
  • 20 dkg szalonna
  • 2 fej lilahagyma

Elkészítés:

  • A 2 db krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, ha kész, a főzőlevét félretesszük, a krumplit kiszedjük, áttörjük és félretesszük hűlni.
  • Ha a főzőlé és a krumpli is kihűlt, összeállítjuk a tésztát. A fél dl langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Kimérjük a Schär lisztet, hozzáadjuk a rizslisztet, a felfuttatott élesztőt, a kihűlt áttört krumplit, 2 evőkanál olívaolajat, a sót és kb. 2,5 dl kihűlt (krumpli) főzőlevet.
    Összegyúrjuk. (Ha nagyon ragad, kevés rizslisztet adunk még hozzá, ha nem áll össze, akkor kevés főzővizet öntünk még hozzá.)
  • A kész tésztát letakarva, meleg helyen fél órán át kelesztjük.
  • Közben a tejfölben elkeverjük a felaprított fokhagymát és a reszelt sajtot, a szalonnát kis kockákra, a lilahagymát apróra vágjuk.
  • Ha megkelt a tészta, előmelegítjük a sütőt 200 ºC fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit.
  • A tésztát kinyújtjuk – tepsi méretűre, vagy több, kisebb szögletes/kör alakot készítünk belőle –  a tepsire helyezzük, megkenjük a sajtos fokhagymás tejföllel és megszórjuk baconnel és lilahagymával.
    Kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Nehézségi fok: haladó

Gluténmentes kenyérlángos receptünk cöliákiások diétás étrendjébe is beilleszthető.

Kategória: ,