Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Pudingos-habos gluténmentes képviselőfánk recept édesítőszerrel

Sok megkeresést kaptunk olvasóinktól, hogy van-e egy jó gluténmentes képviselő fánk receptünk. Eddig nem volt, de most pótoltuk ezt a hiányosságot és elkészítettünk egy újabb klasszikust gluténmentes változatban. Tejmentes, IR barát gluténmentes recept.
gluténmentes képviselőfánk receptHozzávalók – 12 db képviselő fánkhoz
  • 3 dl víz
  • 8 dkg margarin
  • csipet só
  • 15 dkg alternatív gluténmentes liszt
  • 1 evőkanál édesítő (* 1:4)
* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejével egyenértékű
Elkészítés:
  • Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra
  • A vizet a margarinnal, sóval, édesítőszerrel felforraljuk, majd beleszórjuk a liszteket, és erőteljesen keverjük.
  • Közben kisebbre állítjuk lángot, úgy hogy csak a legkisebben menjen. Addig kevergetjük a tésztát, amíg nem válik el a lábas falától.
  • Majd hagyjuk kihűlni, és keverjük bele a tojásokat (itt használhatunk turmixgépet)
  • A tésztát tegyük bele habkinyomóba és kis halmokat nyomunk sütőpapíros tepsire.
  • 180 °C fokon sütjük légkeverésen kb. 15 percig, majd 165 °C-on további 10 percig süssük.
  • Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, majd megtöltjük.

Töltelék:

  • Jelen esetben csokipuding lett megfőzve, és Meggle Creme Patisserie Decor (növényi alapú habtejszín alternatíva)
    A habzsák egyik oldalába puding ment, a másikba hab, így lett tarka a krém 🙂

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom töltelék nélkül az egész tésztában 12 db készítésekor 1db
fánkban (kb. 80 g)
Energia 1006,8 kcal / 4198,8 kJ 83,9 kcal / 349,9 kJ
Fehérje 24,0 g 2,0 g
Zsír 48,0 g 4,0 g
  amelyből telített zsírsavak 10,8 g 0,9 g
Szénhidrát 112,8 g 9,4 g
  amelyből cukrok 2,4 g 0,2 g
Élelmi rost 7,2 g 0,6 g

A gluténmentes képviselőfánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,