Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes kuglóf recept – egy újabb klasszikus

gluténmentes kuglóf receptHozzávalók egy kisebb kuglófhoz:

  • 3 db közepes (M-es) méretű tojás
  • 150 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 15 dkg puha * vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 6g (fél tasak) sütőpor
  • 10g (1 tasak) vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 10g (fél evőkanál) cukrozatlan gluténmentes kakaópor
  • fél evőkanál víz
  • csipetnyi só
  • kevés * vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

  • A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
  • A sárgáját kikeverjük a puha vajjal és a cukrokkal majd hozzáadjuk az alaposan megmosott citrom reszelt héját is.
  • A Schär Mix B gluténmentes lisztkeveréket elkeverjük a sütőporral és fokozatosan a vajas-cukros keverékhez adjuk.
  • Ha alaposan elkevertük, összeforgatjuk a tojásfehérje habjával, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
  • Ha kész, kettéosztjuk a masszát, az egyik feléhez hozzáadunk fél evőkanál vizet és fél evőkanál cukrozatlan gluténmentes kakaóport és elkeverjük.
  • A kuglóf formát vékonyan kivajazzuk, majd előbb a sárga, végül a világosbarna tésztát beleöntjük a formába.
  • 190 °C fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
  • Ha nagyon pirulna a teteje, érdemes letakarni egy alufóliával.
  • Tűpróbával teszteljük, majd ha kész sütőrácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő: 60-70 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom egy adagra vonatkozólag

Energia 196,8 kcal /822,6 kJ
Fehérje 2 g
Zsír 11,5 g
   amelyből telített zsírsavak 5,7 g
Szénhidrát 20,9 g
   amelyből cukrok 11,3 g
Élelmi rost 1 g

gluténmentes kuglóf recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel, Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.

* A receptet laktózmentes vajjal is el lehet készíteni cöliákia és laktózintolerancia együttes fennállása esetén.

Kategória: , ,