Gluténmentes málnás, pisztáciás csigák
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes málnás, pisztáciás csigákkal bővült.
Ismét visszanyúltam a kedvenc pékárumhoz, a „csigákhoz”. Most nem is kovásszal, hanem hagyományos élesztőt használtam a csigákhoz. A tésztára málnás krémet kentem, majd alaposan megszórtam darált pisztáciával, és pisztácia krémmel. Tetejét ismét megszórtam pisztáciával. Ha egy igazán finom, mennyei, szaftos, puha, ízlelőbimbókat megmozgató pékárura vágysz, ezt a receptet mindenképp próbáld ki.
Tészta hozzávalói (13 db):
- 60 g Mimem cirok pékáru lisztkeverék
- 60 g It’s us Miklos univerzális lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
- 100 g It’s us fehér lisztkeverék
- 180 g It’s us Miklos iniverzlis lisztkeverék
- 200 ml növényi tejszínhabalternatíva
- 10 g Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 200 ml langyos víz
- 90 g kristálycukor
- csipet só
- 1 db tojássárgája
- 40 ml napraforgó étolaj
- 7 g szárított élesztő
Málnakrém:
- 250 g (fagyasztott) málna
- 30 ml víz
- 50 g kristálycukor
- csipet só
- 1 teáskanál agar-agar
Pisztáciakrém:
- 2 evőkanál Fibelle pisztáciakrém
Pisztácia:
- 80 g pucolt pisztácia
- 2 evőkanál kristálycukor
Tetejére:
- 1 db egész tojás felverve
- 40 g pucolt pisztácia
- fél evőkanál kristálycukor
Nyújtáshoz:
- 2 evőkanál gluténmentes liszt
A gluténmentes málnás, pisztáciás csigák elkészítése:
- A málnát a pici vízzel a sóval, és a cukorral kezdjük el megfőzni.
- Amíg fő, forr a málna dagasszuk be a tésztát.
- A vizet és a növényi tejszínhab alternatívát öntsük egy tálba.
- Mérjük rá az útifűmaghéjat, a cukrot a sót és a tojássárgáját is üssük bele.
- Szórjuk bele a szárított élesztőt.
- Alaposan keverjük el.
- Ebbe a „ragacsos” masszába öntsük bele a liszteket.
- Gumikesztyűs kezemmel dagasztottam, kevertem most össze a tésztát.
- Amikor már kezd összeállni, tapad-ragad öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
- Ezzel már jól össze tudjuk dolgozni a tésztát, és szépen össze is áll.
- Takarjuk le, huzatmentes helyen kelesszük meg kb. 30 perc alatt.
- Közben a málna is megfőtt.
- szórjuk rá az agar-agarat és botmixer segítségével pürésítsük.
- Egyet forraljunk rajta, majd tegyük hideg helyre dermedni.
- Amíg a tészta kel, a pisztáciát a cukorral együtt daráljuk össze. (nem baj, ha kicsit darabos marad)
- Liszttel megszórt sütőpapíron nyújtsuk téglalap alakúvá a tésztát.
- Kenjük le megdermedt málnalekvárral.
- Vékony sugárban csurgassuk rá a pisztáciakrémmel.
- Szórjuk meg a cukros, pisztáciával.
- Óvatosan tekerjük fel a tésztát a sütőpapír segítségével.
- Vágjuk fel egyforma nagyságú, kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre.
- Sütőpapíros tepsire tegyük a csigaszeleteket.
- Kenjük le a felvert tojásokkal.
- Szórjuk meg a darált cukros-pisztáciával.
- Előmelegített 190 C-os sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
- (érdemes kis fém edénybe vizet tenni és a sütő aljába tenni)
- Ha készen vannak a csigák, óvatosan vegyük ki egy rácsra hűlni hagyni.
- Vékonyan permetezzük le vízzel a kisült csigákat.
- Kihűlve fogyaszthatjuk is.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés + sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes málnás, pisztáciás csigák tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő étolaj gluténmentes kakaós csiga It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us mimen cirkos lisztkeverék ivóvíz kristálycukor málna növényi habtejszín alternatíva pisztácia psyllium rost (útifűmaghéj) só tojás tojássárgája