Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes málnás, pisztáciás csigák

pisztáciás csiga recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes málnás, pisztáciás csigákkal bővült.

Ismét visszanyúltam a kedvenc pékárumhoz, a „csigákhoz”. Most nem is kovásszal, hanem hagyományos élesztőt használtam a csigákhoz. A tésztára málnás krémet kentem, majd alaposan megszórtam darált pisztáciával, és pisztácia krémmel. Tetejét ismét megszórtam pisztáciával. Ha egy igazán finom, mennyei, szaftos, puha, ízlelőbimbókat megmozgató pékárura vágysz, ezt a receptet mindenképp próbáld ki.

Tészta hozzávalói (13 db):

  • 60 g Mimem cirok pékáru lisztkeverék
  • 60 g It’s us Miklos univerzális lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
  • 100 g It’s us fehér lisztkeverék
  • 180 g It’s us Miklos iniverzlis lisztkeverék
  • 200 ml növényi tejszínhabalternatíva
  • 10 g Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 200 ml langyos víz
  • 90 g kristálycukor
  • csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 40 ml napraforgó étolaj
  • 7 g szárított élesztő

Málnakrém:

  • 250 g (fagyasztott) málna
  • 30 ml víz
  • 50 g kristálycukor
  • csipet só
  • 1 teáskanál agar-agar

Pisztáciakrém:

  • 2 evőkanál Fibelle pisztáciakrém

Pisztácia:

  • 80 g pucolt pisztácia
  • 2 evőkanál kristálycukor

Tetejére:

  • 1 db egész tojás felverve
  • 40 g pucolt pisztácia
  • fél evőkanál kristálycukor

Nyújtáshoz:

  • 2 evőkanál gluténmentes liszt

A gluténmentes málnás, pisztáciás csigák elkészítése:

  • A málnát a pici vízzel a sóval, és a cukorral kezdjük el megfőzni.
  • Amíg fő, forr a málna dagasszuk be a tésztát.
  • A vizet és a növényi tejszínhab alternatívát öntsük egy tálba.
  • Mérjük rá az útifűmaghéjat, a cukrot a sót és a tojássárgáját is üssük bele.
  • Szórjuk bele a szárított élesztőt.
  • Alaposan keverjük el.
  • Ebbe a „ragacsos” masszába öntsük bele a liszteket.
  • Gumikesztyűs kezemmel dagasztottam, kevertem most össze a tésztát.
  • Amikor már kezd összeállni, tapad-ragad öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
  • Ezzel már jól össze tudjuk dolgozni a tésztát, és szépen össze is áll.
  • Takarjuk le, huzatmentes helyen kelesszük meg kb. 30 perc alatt.
  • Közben a málna is megfőtt.
  • szórjuk rá az agar-agarat és botmixer segítségével pürésítsük.
  • Egyet forraljunk rajta, majd tegyük hideg helyre dermedni.
  • Amíg a tészta kel, a pisztáciát a cukorral együtt daráljuk össze. (nem baj, ha kicsit darabos marad)
  • Liszttel megszórt sütőpapíron nyújtsuk téglalap alakúvá a tésztát.
  • Kenjük le megdermedt málnalekvárral.
  • Vékony sugárban csurgassuk rá a pisztáciakrémmel.
  • Szórjuk meg a cukros, pisztáciával.
  • Óvatosan tekerjük fel a tésztát a sütőpapír segítségével.
  • Vágjuk fel egyforma nagyságú, kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre.
  • Sütőpapíros tepsire tegyük a csigaszeleteket.
  • Kenjük le a felvert tojásokkal.
  • Szórjuk meg a darált cukros-pisztáciával.
  • Előmelegített 190 C-os sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
  • (érdemes kis fém edénybe vizet tenni és a sütő aljába tenni)
  • Ha készen vannak a csigák, óvatosan vegyük ki egy rácsra hűlni hagyni.
  • Vékonyan permetezzük le vízzel a kisült csigákat.
  • Kihűlve fogyaszthatjuk is.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés + sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes málnás, pisztáciás csigák tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pisztáciás csiga

gluténmentes pisztáciás csiga

Kategória: , ,