Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes növényi túrós csigák

csiga recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes növényi túrós csigákkal bővült.

Kovásszal készítettem már kuglófot, kalácsot, itt volt a sor a növényi túrós csigán. A tészta édes volt, a növényi túróba pedig mazsolát is szórtam. Aki nem szereti a mazsolát, használjon nyugodtan aszalt áfonyát. A felvert tojásoktól a növényi túróalternatíva igazán légies lett, sülés után is fantasztikusan finom. Mindenkinek bátran ajánlom.

Hozzávalók (14 db):

Kovászhoz:

  • 50 g érett gluténmentes kovász
  • 15 g egész mák
  • 35 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
  • 30 g Mimen cirokliszt
  • 20 g It’s us Naturbit zabpehelyliszt
  • 10 g méz
  • 25 g cukor
  • 60 ml langyos víz

Tésztához:

  • 250 g kész, előbbi érett kovászból
  • 250 ml langyos víz
  • 50 g Ráma margarin felolvasztva
  • 80 g Mimen cirok pékáru lisztkeverék
  • 200 g Schär Bread Mix B lisztkeverék
  • 1 db egész tojás
  • 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • csipet só
  • 1 zacskó vaníliáscukor

Növényi túrótöltelékhez:

  • 300 g növényi túróhelyettesítő
  • 2 db egész tojás
  • 80 g cukor
  • 2 zacskó vaníliáscukor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 zacskó vaníliás puding
  • 5 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 30 g mazsola / asztalt áfonya

Tetejét lekenni:

  • 10 g Ráma margarin
  • 15 ml növényi tejital (most rizsital)
  • 15 g porcukor

A gluténmentes növényi túrós csigák elkészítése:

  • Az érett kovászhoz adjuk a többi lisztet, vízet, hogy elkészítsük az előtésztát.
  • A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
  • Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
  • Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
  • Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2-3 óra is)
  • Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból 250 g-ot fogunk felhasználni.
  • Amíg kel az előtészta, elkészítjük a túrótölteléket.
  • A tojásokat verjük habosra a cukorral.
  • Reszeljük bele a citromhéját is.
  • Mossuk át a mazsolát, csepegtessük le és adjuk a felvert tojáshabhoz.
  • Ehhez óvatosan keverjük bele a növényi túróalternatívát az útifűmaghéj őrleménnyel.
  • Folytassuk a tészta készítésével.
  • Mérjük ki a langyos vizet.
  • Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
  • Keverjük el alaposan, csomómentesre.
  • Adagoljuk hozzá a liszteket.
  • Mérjük bele az érett kovászból 250 grammot.
  • Üssük bele a tojást.
  • Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
  • Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
  • Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
  • Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
  • Gyúrjuk össze.
  • Szórjuk meg az asztalt vékonyan liszttel.
  • Óvatosan nyújtsuk ki a tésztát.
  • Kenjük meg a tojásos-növényi túrós krémmel.
  • Tekerjük fel a tésztát.
  • Vágjunk egyforma csigákat a feltekert rúdból.
  • Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csigákat.
  • Takarjuk le, pihentessük még a csigákat.
  • kb. 4-6 óra pihentetés után előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre.
  • Sütési idő kb. 35-40 perc.
  • Sütési idő végén kenjük le az olvasztott margarin, cukor, növényi tej keverékével.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 30perc elkészítés, 4-6 óra pihentetés, 35-40 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes növényi túrós csigák tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes csiga recept

gluténmentes növényi túrós csigák

Kategória: , , ,