Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes húsvéti sós fonott kalács

kalács recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes húsvéti sós fonott kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Újabb sós kalácsot sütöttem, most tojásmentesen, Miklós univerzális  és Miklós bread mix lisztkeverékkel. Nagyon finom lett. Ha ugyan ezt a végeredményt szeretnétek, kérlek benneteket hogy a recept szerint készítsétek el.

 Hozzávalók (14 szelet):

  • 200 g It’s us Mikló’s univerzális lisztkeverék
  • 250 g It’s us Mikló’s bread mix lisztkeverék
  • 10 g útifűmaghéj
  • 6 g só
  • 7 g porélesztő
  • 10 g cukor
  • 80 g vaj vagy margarin
  • 2 g xantán (elhagyható)
  • 340 g laktózmentes tej vagy növényi ital (nem elírás, ennyi folyadék kell hozzá!)

Tetejére:

  • 100 g laktózmentes tej vagy növényi ital
  • 10 g étolaj 

A gluténmentes húsvéti sós fonott kalács elkészítése:

  • Keverő tálba mérem a liszteket, útifű maghéjat, sót, élesztőt, cukrot, xantánt, alaposan elkeverem.
  • Hozzáadom az olvasztott vajat (margarint), langyos tej felét.
  • Dagasztógéppel összeállítom a tésztát.
  • Ezután a többi tejjel puha, de formázható tésztát keverek.
  • 15 percig pihentetem a tésztát.
  • Gyúrólapon  3 egyforma részre osztom, egyesével 2 cm átmérőjű, hosszú rudat sodrok (40 cm).
  • Minden csíkot tej és olaj keverékével lekenem, majd összefonom.
  • Sütőpapírral bélelt formában teszem, újra lekenem.
  • Duplájára kelesztem 40-50 perc, attól függ milyen meleg van a lakásban.
  • 180 °C fokon légkeveréssel 20 percig sütöm.
  • Óvatosan rácsra emelem, visszateszem a sütőbe, 8-10 percig sütöm.
  • Nekem ennyi idő alatt elkészült, de minden sütő más!
  • Igazítsátok a saját sütőtökhöz az értékeket.
  • Rácson hagyom kihűlni, majd szeletekre vágom és zacskóba csomagolva fagyasztóba teszem.
  • Fogyasztás előtt kiveszem, így hagyom felengedni vagy 20-30 másodpercig mikrohullámú sütőben melegítem.
  • Nagyon finom önmagában egy pohár tejjel, kakaóval. 
  • Húsvéti sonkával, tojással is nagyon finom. Nutellával, vajjal, lekvárral kenve is tökéletes finomság.
  • Szóval ez egy nagyon finom univerzális kalács lett.

Jó étvágyat kívánok .

Elkészítési idő: 100-120 perc

Nehézségi szint: haladó

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes húsvéti sós fonott kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept

gluténmentes húsvéti sós fonott kalács

Kategória: , , ,