Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes narancsos rozmaringos kekszek

keksz recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes narancsos rozmaringos kekszekkel bővült.

Szeretem a különböző ízeket kombinálni. Mediterrán ízeket szeretnék csempészni a kekszekbe. Mindkettő hozzávaló tipikus mediterrán fűszer. A kettő egyben, pedig valami leírhatatlanul fenomenális. A nagyobb szívek kaptak céklaport, kevés pisztáciát, vagy épp írókát/icingot.

Hozzávalók (36 db):

Keksz tésztához:

  • 280 g It’s us Mikló’s univerzális lisztkeverék
  • 150 g margarin (tejmentes)
  • 80 g porcukor
  • csipet só
  • 50 g frissen facsart narancslé
  • egy kezeletlen héjú narancs reszelt héja
  • 3-4 friss rozmaring ág

Nyújtáshoz:

  • 2-3 evőkanál It’s us Mikló’s univerzális liszt

Royal icinghez:

  • fél teáskanál margarin
  • 40 g porcukor
  • pár csepp frissen facsart narancslé

Céklaporos kekszhez:

  • 1 evőkanál céklapor

Pisztáciás réteg:

  • 25 g darált pisztácia

Íróka tetejére:

  • 1 evőkanál pisztácia ledarálva

A gluténmentes narancsos rozmaringos kekszek elkészítése:

  • Reszeljük le a narancshéjat, facsarjuk hozzá a levét is.
  • Ehhez adjuk a rozmaringot.
  • Daráljuk le, majd szűrjük le a levét, hogy a rozmaring kis levéltöredékei maradjanak csak a lében.
  • Ezzel villámgyorsan gyúrjuk össze a keksz hozzávalóival.
  • Most a tésztát egy harmad-két harmad arányban osszuk ketté.
  • A nagyobbik felét azonnal nyújtsuk is, vékonyabbra, mint 5 mm.
  • Nagyobb szív alakú kiszúróval szúrjunk ki 24 darabot.
  • Előmelegített 170 °C fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük készre.
  • Amikor picit elkezd aranybarnára változni a széle, máris készen vannak a kekszek.
  • Tegyük félre a kekszeket kihűlni.
  • A maradék tésztát kezdjük kinyújtani, majd a felületére szórjuk rá a darált pisztáciát.
  • Ezzel nyújtsuk ki, és szaggassunk ki belőle 12 db-ot.
  • Előmelegített 170 °C fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük készre.
  • Amíg sül a keksz, készítsük el az írókát.
  • Olvasszuk fel a csipet margarint, adjunk hozzá pár csepp friss narancslevet.
  • Ehhez kisebb adagokban keverjük bele a porcukrot.
  • Akkor jó, ha sűrűn folyós lesz az állaga.
  • A közben kihűlt natúr kekszek egy részét kidíszítjük az írókával.
  • Formáljunk belőle kisebb szíveket.
  • Erre villámgyorsan szórjunk vagy céklaport, vagy kevés darált pisztáciát.
  • Gyorsnak kell lennünk, az icing gyorsan megdermed.
  • Közben a kész pisztáciás kekszeket is kivesszük a sütőből.
  • Kapunk ezáltal 3 féle kekszet.
  • Sima felszínűt, írókásat céklaporral, vagy pisztáciával, illetve pisztáciás kekszet.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes narancsos rozmaringos kekszek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes keksz recept

gluténmentes narancsos rozmaringos kekszek

Kategória: , , ,