Gluténmentes narancsos rozmaringos kekszek
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes narancsos rozmaringos kekszekkel bővült.
Szeretem a különböző ízeket kombinálni. Mediterrán ízeket szeretnék csempészni a kekszekbe. Mindkettő hozzávaló tipikus mediterrán fűszer. A kettő egyben, pedig valami leírhatatlanul fenomenális. A nagyobb szívek kaptak céklaport, kevés pisztáciát, vagy épp írókát/icingot.
Hozzávalók (36 db):
Keksz tésztához:
- 280 g It’s us Mikló’s univerzális lisztkeverék
- 150 g margarin (tejmentes)
- 80 g porcukor
- csipet só
- 50 g frissen facsart narancslé
- egy kezeletlen héjú narancs reszelt héja
- 3-4 friss rozmaring ág
Nyújtáshoz:
- 2-3 evőkanál It’s us Mikló’s univerzális liszt
Royal icinghez:
- fél teáskanál margarin
- 40 g porcukor
- pár csepp frissen facsart narancslé
Céklaporos kekszhez:
- 1 evőkanál céklapor
Pisztáciás réteg:
- 25 g darált pisztácia
Íróka tetejére:
- 1 evőkanál pisztácia ledarálva
A gluténmentes narancsos rozmaringos kekszek elkészítése:
- Reszeljük le a narancshéjat, facsarjuk hozzá a levét is.
- Ehhez adjuk a rozmaringot.
- Daráljuk le, majd szűrjük le a levét, hogy a rozmaring kis levéltöredékei maradjanak csak a lében.
- Ezzel villámgyorsan gyúrjuk össze a keksz hozzávalóival.
- Most a tésztát egy harmad-két harmad arányban osszuk ketté.
- A nagyobbik felét azonnal nyújtsuk is, vékonyabbra, mint 5 mm.
- Nagyobb szív alakú kiszúróval szúrjunk ki 24 darabot.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük készre.
- Amikor picit elkezd aranybarnára változni a széle, máris készen vannak a kekszek.
- Tegyük félre a kekszeket kihűlni.
- A maradék tésztát kezdjük kinyújtani, majd a felületére szórjuk rá a darált pisztáciát.
- Ezzel nyújtsuk ki, és szaggassunk ki belőle 12 db-ot.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük készre.
- Amíg sül a keksz, készítsük el az írókát.
- Olvasszuk fel a csipet margarint, adjunk hozzá pár csepp friss narancslevet.
- Ehhez kisebb adagokban keverjük bele a porcukrot.
- Akkor jó, ha sűrűn folyós lesz az állaga.
- A közben kihűlt natúr kekszek egy részét kidíszítjük az írókával.
- Formáljunk belőle kisebb szíveket.
- Erre villámgyorsan szórjunk vagy céklaport, vagy kevés darált pisztáciát.
- Gyorsnak kell lennünk, az icing gyorsan megdermed.
- Közben a kész pisztáciás kekszeket is kivesszük a sütőből.
- Kapunk ezáltal 3 féle kekszet.
- Sima felszínűt, írókásat céklaporral, vagy pisztáciával, illetve pisztáciás kekszet.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes narancsos rozmaringos kekszek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: céklapor gluténmentes party snack gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék karácsonyi GM receptek lisztkeverék margarin narancs pisztácia porcukor reggeli rozmaring só szilveszter uzsonna és tízórai