Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes tepertős, mákos-lekváros lepke

lepke recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tepertős, mákos-lekváros lepke recepttel bővült.

Nem tudtam eldönteni, hogy édességre, vagy inkább sós nassolni valót ennék. Ebben a roppant könnyen elkészíthető lepkében, megjelenik a sós tepertő, mint kísérőíz, de a mák citromossága, és a szilvalekvár savanykásan édes íze is. Kiváló iskolai tízórai vagy uzsonna lehet ebből a finomságból. 

Hozzávalók (12 db):

Mákos-szilvalekváros réteghez:

  • 80 g mák
  • 50 g eritrit porcukor (édesítőszer)
  • 80 g szilvalekvár
  • 1 dl növényi ital (most rizsital)
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • csipet só

Tésztához:

  • 300 g Szafi free expressz lisztkeverék
  • 100 g eritrit porcukor
  • 60 g tepertőkrém
  • 1 g só
  • 10 g kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 20 g almaecet
  • 280 g víz

Nyújtáshoz:

  • 3 evőkanál lisztkeverék

Tetejére:

  • 2 evőkanál olvasztott Ráma margarin
  • 2 evőkanál vegyes magok, beáztatva vízbe

A gluténmentes tepertős, mákos-lekváros lepke elkészítése:

  • A mákost főzzük össze a növényi tejjel, eritrittel, sóval és a reszelt citromhéjjal.
  • Ha összefőtt, inkább sűrűbb lesz, mint híg, keverjük bele a szilvalekvárt.
  • Tegyük félre hűlni, amíg elkészítjük a tésztát.
  • Kimérjük a tészta valamennyi összetevőjét.
  • A tésztát gyúrjuk össze, majd pihentessük kb. 5 percen át.
  • Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, ne túl vékonyra, hogy fel lehessen majd tekerni.
  • Kenjük rá a mákos-lekváros keveréket.
  • Tekerjük fel a tésztát, tekercsnek.
  • Kb. 2 ujjnyi vastagságú, 12 db cikket vágjunk belőle.
  • Ezek lennének a csigák, de most lepkéket készítünk.
  • Középen pl. egy vékonyabb fakanál segítségével, a tésztacikkek közepén egy bemélyedést készítünk.
  • Picit a mélyedés mentén szét is nyitjuk, hogy 1-1 szárnyat kapjunk.
  • A tészták tetejét lekenjünk olvasztott margarinnal.
  • Vízben beáztatott, vegyes magvakat rakunk rá.
  • Előmelegített 160 °C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
  • Kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. tepertős, mákos-lekváros
lepkében
Energia 9683 kJ / 2311 kcal 805 kJ / 192 kcal
Zsír 108,4 g 9,0 g
  amelyből telített zsírsavak 28,4 g 2,4 g
Szénhidrát 269,5 22,5 g
  amelyből cukrok 17,9 g 1,5 g
Rost 51,7 g 4,3 g
Fehérje 48,1 g 4,0 g
2,27 g 0,19 g

A gluténmentes tepertős, mákos-lekváros lepke tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes lepke recept

gluténmentes lepke

Kategória: , , , ,