Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes őszi fekete tápióka gyöngy, pohárdesszertben

desszert recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi fekete tápióka gyönggyel bővült.

Imádom a tápióka gyöngyöt. Most fekete színűt vásároltam, ezt használtam fel. Őszi színeket, ízeket használtam, hiszen nyakunkon a Halloween, de nem csak erre az alkalomra lehet felhasználni ezeket a különleges gyöngyöket. Korábbi receptemben leírt sütőtökös-almás lekvárt is használtam a krémhez a pohárdesszerthez.

Hozzávalók (4 db):

  • 250 g tápiókagyöngy (most fekete, de ételfestékkel színezhetjük)
  • 500 ml víz 
  • 50 g eritrit (édesítőszer)
  • csipet só

Krém hozzávalói:

  • 100 ml Alpró növényi tejszín
  • 50 g növényi mascarpone krém
  • 1 teáskanál eritrit porcukor
  • 100 g sütőtökös-almás lekvár

Tetejére:

  • 80 g Alpró növényi tejszín
  • 1 teáskanál eritrit porcukor
  • 50 g magozott meggy

A gluténmentes őszi fekete tápióka gyöngy elkészítése:

  • A tápióka gyöngyöket főzzük meg a vízben az eritrittel és a sóval.
  • Lehet majd látni, amikor a gyöngyök igazán fekete színűek lesznek, élénk feketék.
  • Ha fehér gyöngyöt főzünk, fekete ételfestékkel, akkor átlátszóvá válnak a kis gyöngyök.
  • Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe.
  • Ekkor szűrjük le megfőtt, megdagadt tápióka szemeket.
  • A festett esetén öblítsük is le hideg, folyó vízzel.
  • A növényi tejszínhabot kezdjük el felverni.
  • Amikor kezd összeállni már a hab, adjuk hozzá a ledarált eritrit port, és a növényi mascarponét.
  • Verjük együtt ezeket pár pillanatig, amíg megkeményedik a hab.
  • Ehhez keverjük a sütőtökös-almás lekvárt.
  • Igazán szép színt ad majd a fehér habnak.
  • Ezután sima növényi tejszínhabot verünk fel eritrit porral, hasonlóan az előzőhez.
  • Ekkora már kihűlt a tápióka gyöngy.
  • Vegyünk elő négy egyforma poharat.
  • Az aljára rétegezzük fekete tápióka szemeket.
  • Jöhet egy réteg lekváros habos krém.
  • Erre újra a fekete szemecskék.
  • Tetejére egy-egy adag növényi tejszínhab kerül.
  • Helyezzünk rá pár szem meggyet, akár még pár darab fekete tápióka gyöngyöt is.
  • Helyezzük hőtőszekrénybe.
  • Lehűlve a legfinomabb.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes őszi fekete tápióka gyöngy tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes desszert recept

gluténmentes őszi fekete tápióka gyöngy, pohárdesszertben

Kategória: , , ,