Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes bukta recept – klasszikusok gluténmentesen

A lekváros bukta is egy igazi klasszikus. Reggelire, uzsonnára vagy tízóraira is csomagolható. Alternatív lisztekkel készült a mai gluténmentes bukta receptünk.

gluténmentes bukta recept lekvárralHozzávalók 5 db buktához:

Töltelék, kenés:

  • kb. 5 kiskanálnyi lekvár a tölteléknek (pl. házi alma-körte lekvárt, szilva, eper vagy sárgabarack)
  • 1 db tojás a kenéshez

* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejével egyenértékű

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  • A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd enyhén rizslisztes lapon kinyújtjuk és egyforma kockákat vágunk belőle.
  • Megtöltjük lekvárral, majd behajtjuk két szélét, aztán feltekerjük.
  • Szilikon sütőformába tesszük egymás mellé, majd lekenjük a tetejét felvert közepes méretű tojással, és 180 °C fokra sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom egész adagban 5 db készítésekor
1 GM buktában
(kb. 110 g)
Energia 1278,2 kcal / 5330,1 kJ 255,6 kcal / 1066,0 kJ
Fehérje 35,0 g 7,0 g
Zsír 27,8 g 5,5 g
  amelyből telített zsírsavak 7,3 g 1,5 g
Szénhidrát 213,7 g 42,7 g
  amelyből cukrok 49,6 g 9,9 g
Rost 20,7 g 4,1 g

A lekváros gluténmentes bukta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

További gluténmentes tízórai ötletek:

gluténmentes tízórai receptek

Kategória: , , , , ,