Gluténmentes pizza serpenyőben sütve
Iri mama egy gluténmentes pizzával bővítette receptgyűjteményünket.
Minden nyaraláskor magam készítem az ételeket. Ha nincs sütő, van mikrohullámú sütő, és főzőlap. Annyira ettem volna pizzát, most nincs sütő, maradt a serpenyő. Nagyon jól sikerült, finom lett.
Hozzávalók (2 db, 22 cm átmérőjű pizza):
- 200 g gluténmentes lisztkeverék (kipróbáltam egy itteni, alap lisztkeveréket, bármilyen jó)
- 3 g útifűmaghéj
- 3 g só
- 110 g víz
- 80 g natúr joghurt (növényi alternatíva is jó)
- 3 g porélesztő
- 20 g étolaj
- feltétnek amit szeretünk
A gluténmentes pizza elkészítése:
- Tálba mérem a lisztet, sót, útifűmaghéjat, élesztőt, alaposan elkeverem.
- Hozzámérem a joghurtot, olajat, apránként adagolva a vizet.
- Puha, lágy tésztát kell kapjunk.
- Ha másik lisztekkel készült, arra figyeljetek hogy a tészta állaga puha, lágy legyen.
- Előfordulhat hogy több folyadékot igényel másik liszttel készítve.
- 15 percig pihenni, kelni hagyom.
- Ezután egy tapadásmentes serpenyőt vékonyan lekenem olajjal.
- Tésztát elfelezem, serpenyőben akkora körré lapítom, olajos kézzel, amekkora a serpenyő átmérője.
- Nagyon alacsony hőmérsékleten, fedővel letakarva pár percig sütöm.
- Spatulával megfordítom, ekkor teszem rá a feltétet.
- Lefedve addig sütöm amíg a sajt teljesen megolvadt a tetején, és a tészta megsül.
- Ne magas hőmérsékleten süssük mert meg éghet, belül nyers marad.
- Ha jól dolgozunk, tökéletes lesz a pizzánk.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 35 – 40 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes pizzában |
Energia | 3762 kJ / 898 kcal | 1881 kJ / 449 kcal |
Zsír | 22,9 g | 11,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 4,2 g | 2,1 g |
Szénhidrát | 156,9 g | 78,4 g |
amelyből cukrok | 10,9 g | 5,5 g |
Rost | 14,8 g | 7,4 g |
Fehérje | 10,3 g | 5,1 g |
Só | 5,0 g | 4,0 g |
A gluténmentes pizza recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő étolaj gyors ivóvíz joghurt lisztkeverék pizza psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só uzsonna és tízórai