Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes sült, rakott karfiol, csőben sülve

karfiol recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes sült, rakott karfiollal bővült.

Amikor már unjuk a húst, legtöbbször karfiolt készítek, húshelyettesítőként. Be kell valljam, sokszor jobban is esik, mint a hús. A vegán tejfölhelyettesítő, növényi sajtpótló és a paradicsom a tetején… leírhatatlanul finom. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Hozzávalók (8 főre):

Karfiol főzéséhez:

  • 2,5 kg karfiol
  • 2 teáskanál só
  • víz, annyi, hogy ellepje a karfiolt

Sütéshez:

  • 2 egész tojás
  • 150 g növényi tejfölalternatíva 
  • 150 g növényi sajtalternatíva
  • 1 teáskanál só
  • 3 teáskanál szárított petrezselyem
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 3 db paradicsom (kb. 200 g)
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj

A gluténmentes sült, rakott karfiol, csőben sülve elkészítése:

  • Tegyük oda főni a karfiolt.
  • Annyi vízzel öntsünk fel egy nagyobb lábast, amennyiben elfér a karfiol.
  • Adjunk sót a vízhez.
  • Addig főzzük a zöldséget, amíg kissé meg nem puhul, de ne legyen az egész fej puha, inkább kissé roppanós.
  • Vegyük ki a vízből a karfiolt, addig elkészítjük a karfiol tetejére valót.
  • Reszeljük a növényi sajtalternatívát.
  • Abból 100 g keverjünk el a két tojással, a fűszerekkel.
  • Melegítsük elő a sütőt, 180 °C fokra.
  • Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  • Öntsük rá a napraforgó étolajat, és egyenletesen kenjük is el.
  • Egyforma vastagságúra szeleteljük fel a karfiolt.
  • Tegyük a napraforgó olajos tepsire.
  • Sózzuk meg a szeleteket.
  • Kenjük el egyenletesen a karfiolok tetején a növényi tejföl-sajt-és tojás keverékét.
  • Mindegyikre szórjunk még egy adag növényi sajthelyettesítőt.
  • A tetejükre pedig karikázzunk paradicsomot.
  • Toljuk be az előmelegített tepsibe, és kb. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
  • Kissé langyosan a legfinomabb!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Tápanyagtartalom

az egészben

1 adag gluténmentes sült, rakott karfiolban

Energia

6754 kJ / 1612 kcal

845 kJ / 202 kcal

Zsír

97,6 g

12,2 g

  amelyből telített zsírsavak

67,0 g

8,4 g

Szénhidrát

111,7 g

14,0 g

  amelyből cukrok

47,9 g

6,0 g

Rost

53,4 g

6,7 g

Fehérje

60,1 g

7,5 g

8,65 g

1,08 g

A gluténmentes sült, rakott karfiol tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes karfiol recept

gluténmentes sült, rakott karfiol, csőben sülve

Kategória: , ,