Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes hacsapuri kovásszal

hacsapuri recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes hacsapuri kovásszal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Aki készít gluténmentes kovászt, tudja hogy mindig van maradék. Ez is egyik módja a felhasználásnak. Én úgy készítem ,mikor este szét mérem a kovászt, megetetem az anyakovászt, és a maradékot is.  Így reggel bármit tudok a maradékból készíteni. Attól függ mit sütök ,milyen mennyiségű tésztát, milyen idős, erős , ahhoz képest teszek bele a maradékból.  Ha nincs kovászotok a glutenerzekeny.hu oldalon megtalálható a kovász mentes hacsapuri recept.

Hozzávalók (2 db):

  • 300 g joghurt (vagy növényi alternatíva)
  • 6 g só
  • 3 g cukor
  • 25 g étolaj
  • 210 g It’s us Mikló’s univerzális plusz mix lisztkeverék (bármilyen jó)
  • 3 g útifűmaghéj (tojás helyett)
  • 230 g gluténmentes kovász maradék (5-6 napos)

Töltéséhez:

  • 80 g reszelt sajt

A gluténmentes hacsapuri kovásszal elkészítése:

  • Joghurtot sóval, cukorral, elkeverem ,beleteszem a lisztet, útifűmaghéjat ,kovász maradékot ,dagasztógéppel sima tésztává dolgozom.
  • Végül az olajjal addig keverem míg elválik az edény falától.
  • Két részre osztom a tésztát, kisebb körré nyújtom.
  • Közepére sajtot teszek, majd egy gombóccá  gömbölyítem. 
  • Sütőpapíron olyan nagyságúra nyújtom mint a serpenyő közepe.
  • Így hagyom pihenni 20 percig ,majd száraz serpenyőben teszem sütőpapírral együtt.
  • Fedővel lefedem, alacsony hőmérsékleten 3-4 percig sütöm.
  • Papírral együtt kiemelem ,sütőlapáttal megfordítom ,visszateszem a serpenyőbe ,lefedem ,újra 3-4 percig sütöm.
  • Szépen pirul a sütőpapíron keresztül is nem ég meg.
  • Nagyon finom sajttal töltött lepénykenyér a végeredmény ,ami bármihez fogyasztható. 

Jó étvágyat kívánok.

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes hacsapuriban kovásszal
Energia 7395 kJ / 1765 kcal 3698 kJ / 883 kcal
Zsír 54,3 g 27,2 g
  amelyből telített zsírsavak 21,6 g 10,8 g
Szénhidrát 257,3 g 128,7 g
  amelyből cukrok 26,3 g 13,2 g
Rost 30,7 g 15,4 g
Fehérje 50,1 g 25,1 g
6,70 g 6,72 g

A gluténmentes hacsapuri kovásszal tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes hacsapuri recept

gluténmentes hacsapuri kovásszal

Kategória: , , ,