Gluténmentes hacsapuri kovásszal
Iri mama egy gluténmentes hacsapuri kovásszal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Aki készít gluténmentes kovászt, tudja hogy mindig van maradék. Ez is egyik módja a felhasználásnak. Én úgy készítem ,mikor este szét mérem a kovászt, megetetem az anyakovászt, és a maradékot is. Így reggel bármit tudok a maradékból készíteni. Attól függ mit sütök ,milyen mennyiségű tésztát, milyen idős, erős , ahhoz képest teszek bele a maradékból. Ha nincs kovászotok a glutenerzekeny.hu oldalon megtalálható a kovász mentes hacsapuri recept.
Hozzávalók (2 db):
- 300 g joghurt (vagy növényi alternatíva)
- 6 g só
- 3 g cukor
- 25 g étolaj
- 210 g It’s us Mikló’s univerzális plusz mix lisztkeverék (bármilyen jó)
- 3 g útifűmaghéj (tojás helyett)
- 230 g gluténmentes kovász maradék (5-6 napos)
Töltéséhez:
- 80 g reszelt sajt
A gluténmentes hacsapuri kovásszal elkészítése:
- Joghurtot sóval, cukorral, elkeverem ,beleteszem a lisztet, útifűmaghéjat ,kovász maradékot ,dagasztógéppel sima tésztává dolgozom.
- Végül az olajjal addig keverem míg elválik az edény falától.
- Két részre osztom a tésztát, kisebb körré nyújtom.
- Közepére sajtot teszek, majd egy gombóccá gömbölyítem.
- Sütőpapíron olyan nagyságúra nyújtom mint a serpenyő közepe.
- Így hagyom pihenni 20 percig ,majd száraz serpenyőben teszem sütőpapírral együtt.
- Fedővel lefedem, alacsony hőmérsékleten 3-4 percig sütöm.
- Papírral együtt kiemelem ,sütőlapáttal megfordítom ,visszateszem a serpenyőbe ,lefedem ,újra 3-4 percig sütöm.
- Szépen pirul a sütőpapíron keresztül is nem ég meg.
- Nagyon finom sajttal töltött lepénykenyér a végeredmény ,ami bármihez fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes hacsapuri kovásszal tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor étolaj gluténmentes kovász gluténmentes lepénykenyér gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék joghurt psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli sajt só uzsonna és tízórai