Gluténmentes szülinapi torta
Iri mama egy gyümölcsös gluténmentes szülinapi tortát készítettt!
Nálunk a szülinapi tortát, az ünnepelt kívánsága szerint készítem. Nem követünk trendet vagy recepteket. Elmondják milyen ízvilágúra szeretnék, megtervezem, megsütöm. Most a lányom szülinapjára készítettem ezt a joghurtos, gyümölcsös gluténmentes tortát.
Hozzávalók (35 x 24 cm-es torta – 24 szelet):
Gluténmentes piskóta 1 db 35 x 24 cm-es tortalaphoz:
- 4 db közepes méretű M-es tojás
- 50 g cukor (4 evőkanál)
- 70 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék (vagy It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék, vagy Doves farm önkelesztő gluténmentes lisztkeverék, stb.)
Ezt 2 x kell megsütni, értelem szerűen, akkor dupla adagot.
Szív alakú tortalaphoz 12 x 11,5 x 4,5cm:
- 1 db közepes méretű M-es tojás
- 12 g cukor (1 evőkanál)
- 17g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék (1 evőkanál)
Krém :
- 500 g Hulala habalap
- 500 g quark (olyan mint a joghurt)
- 15 g porcukor
- tortalap tetejére :
- 30 g eperlekvár (1 evőkanál)
Torta díszítéséhez :
- 50 g étcsokoládé (Lidlben kapható magas kakaó tartalmú)
- 10 g vaj vagy margarin
A torta tetejére:
- 100 g málna
- 50 g szeder
- 50 g áfonya
- 200 g eper
- 2-3 csipet szórócukor
A gluténmentes torta elkészítése:
- Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
- Az első laphoz, 4 db tojást keverő tálba teszem, hozzáadom a cukrot, kézi mixerrel alaposan, duplájára keverem. Ezután kanalanként beleteszem a lisztet, amit kézi habverővel óvatosan beleforgatok. Vigyázni kell, hogy netörjön össze. Sütőpor, sem más térfogat növelő nem kell hozzá, szépen megemelkedik így is.
- Most egy tepsiben sütöttem (35 x 24 cm), de lehet kerek tortaformába is. Lapokat mindig külön készítem, így egyformák, szépek lesznek.
- A tepsit csepp olajjal lekenem, liszttel beszórom, belesimítom a tésztát. Az előmelegített sütőben 180 °C fokon légkeveréssel 12-14 percig sütöm. Amíg sül, elkészítem a második lapot. Azt is kisütöm, hűtöm.
- Én most egy pici szív alakú lapot is készítettem a tetejére, de elhagyható.
- Amíg hűlnek a lapok, felverem a tejszínt, de nem teljesen keményre.
- A quarkot, ez olyan mint a joghurt, porcukorral kikeverem, mikor már sima a krém, folyamatosan adagolom a tejszínt hozzá, így verem keményre. Nem kell zselatin, jól tart a krém.
- Aki édesen szereti, ízlésének megfelelően készítse. Ezután egy tálcára teszem az első lapot, lekenem eper lekvárral. Jó vastagon betöltöm krémmel, ráteszem a másik lapot.
- Bevonom kívül is a tortát, majd a szélét körbecsorgatom az olvasztott csokoládéval.
- A pici szív lapot, ketté vágom, lekvárral, krémmel, lekenem. A szív tetejét olvasztott csokoládéval bevonom.
- Ezután a torta tetejére teszem, gyümölcsökkel, szórócukorral díszítem. Természetesen mindenki saját elképzelése, ízlése szerint készítse.
- Nagyon finom, üde, gyümölcsös finomság lett. Ami a legfontosabb hogy az ünnepeltnek is tetszett és ízlett. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1óra 20 perc
Nehézségi szint: haladó
A recept tápérték számítása folyamatban
- Recept címke: cukor Doves farm lisztkeverék eper eperlekvár It's us Miklo's universal mix lisztkeverék joghurt lisztkeverék málna porcukor Schär Mix B tejszín tojás torta túró