Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Somlói ízvilágú gluténmentes torta, ahogy Iri mama készíti

gluténmentes torta somló ízben recept Iri mama egy somlúi jellegű gluténmentes tortája:

Szeretjük az ilyen jellegű süteményeket. Azt tudtam hogy 3 különböző tortalapot készítek, a többi menet közben alakult ki. Végeredmény egy nagyon finom, krémes, de nem túl édes gluténmentes torta lett.

Hozzávalók (12 szeletes tortához):

A pudinghoz:

  • 2 db közepes méretű M-es tojás
  • 50 g cukor
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 10 g vanília aroma
  • egy csipet só
  • 500 ml tej (vagy növényi ital, pl. rizsital)

Krém ízesítéséhez :

  • 400 ml tejszín (használható növényi alternítva is)
  • 3 g zselatin
  • 30 g Nutella (vagy gluténmentes kakaópor)

Rétegek közé és a tetejére :

  • 150 g darált dió

Díszítéshez:

  • 40 g csoki reszelék
  • pár szem csokiba mártott eper (elhagyható, vagy bármivel díszíthető 12 db)

Sem sütőpor, sem keményítő nem kell a lapokhoz!

  1. Gluténmentes piskótalap:
  1. Gluténmentes piskótalap:
  1. gluténmentes piskóta lap

A somlói ízű gluténmentes torta elkészítése:

  • Első lépés a puding főzése, mivel hűlnie kell. Itt Angliában nem kapható pudingpor, ezért főzöm. Lábasba mérem a keményítőt, cukrot és a sót, elkeverem. Beleütöm a tojásokat, simára dolgozom. Felöntöm a tejjel, ízesítem vanília aromával, sűrűre, csomómentesre főzöm. Folpackkal lefedem hogy nebőrösödjön a teteje. Így hűtöm ki.
  • A sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
  • 2 db tortafomával dolgozom, így gyorsan elkészülnek a lapok.
  • Az első tortaphoz a tojásokat szétválasztom. Kézi mixerrel fehérjét kemény habbá verem a cukorral. Tojások sárgáját, egyesével, mixerrel beledolgozom, jó habosra.
  • Ezután kézi habverővel, kanalanként körkörös mozdulattal beleforgatom a lisztet. Vigyázva a tészta ne törjön össze.
  • A 27 cm-es tortaformát előzőleg kikenem, sütőpapírral bélelem, az elkészült piskóta tésztát belesimítom. 12-14 percig sütöm, színén és illatán látszik, érződik mikor elkészült.
  • Amíg sül, elkészítem a második tortalpot.
  • Tojásokat szétválasztom, fehérjét cukorral kemény habbá verem, beledolgozom a egyesével a sárgáját.
  • Lisztet elkeverem a kakaóporral, kanalanként kézi habverővel óvatosan beleforgatom.
  • Teszem az előkészített formába. Eddigre pont elkészül az első lap, mehet sülni a második.
  • Rácsra teszem hűlni az elsőt. A harmadik tortalaphoz ismét szétválasztom a tojásokat, fehérjét kemény habbá verem a cukorral.
  • Egyesével beledolgozom mixerrel a sárgáját.
  • Lisztet elkeverem a darált dióval, majd kézi habverővel óvatosan beleforgatom a tojásos masszába.
  • Tortaformába öntöm, 2. lapot is rácson hűtöm, 3. lapot beteszem sülni.
  • Ha jól osztjuk be, 40 perc alatt elkészíthető mind a 3 tortalap.
  • Mindig külön sütöm meg a lapokat, mert egyenletes, gyorsan átsül, és szebb lesz a végeredmény. Nem kell félni hogy összeesik a piskóta, vagy hogy nem jön fel, tökéletes lesz, ha így készítitek.somlóis gluténmentes torta recept
  • Amíg hűlnek a lapok, tejszínt kemény habbá verem, cukrot már nem teszek hozzá.
  • Zselatint feloldom, majd belekeverem a habba.
  • A diót ledarálom, és jöhet az összeállítás.
  • Az első lapot egy tálcára teszem.
  • A pudingot elkeverem a felvert tejszínnel. Kézi habverővel óvatosan beleforgatom, ezután elfelezem a krémet.
  • Fele marad fehér, másikba forgatom a nutellát vagy kakaóport.
  • A fehér krémmel vastagon lekenem az alsó lapot, leszórom darált dióval.
  • Erre a kakaós piskótalapot, majd rásimítom a nutellás krémet,leszórom darált dióval.
  • Tetejére teszem a diós tortalapot, rásimítom a fehér krémet.
  • Csoki reszelékkel, darált dióval leszórom a tetejét.
  • Olvasztott csokiba mártom az epret, kirakom vele a tortát, de bármivel, tetszés szerint díszíthetjük.
  • Érdemes 3 – 4 órára hűtőbe tenni. Szépen szeletelhető, nagyon finom torta.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet somlói ízvilágú gluténmentes tortában
Energia 21265 kJ / 5063 kcal 1519 kJ / 362 kcal
Zsír 320,3 g 22,9 g
  amelyből telített zsírsavak 135,4 g 9,7 g
Szénhidrát 379,6 g 27,1 g
  amelyből cukrok 243,7 g 17,4 g
Rost 20,4 g 1,5 g
Fehérje 128,8 g 9,2 g
2,82 g 0,20 g

A somló ízvilágot idéző gluténmentes torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,