Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Tojás nélküli gluténmentes piskóta avagy hogy készítsünk tortalapot?

tojsámentes gluténmentes torta recept Iri mama folytatta gluténmentes tortalapot készített tojásmentesen:

Ez a gluténmentes tortalap is tojás nélkül készült. Teljesen hasonló mint a hagyományos piskóta, és még hozzáadott cukor sincs benne. Íme a recept.

Hozzávalók:  (12 szelethez):

  • 210 g Schär backing mix gluténmentes liszteverék (régi nevén mix it /de bármilyen jó hozzá)
  • 4 g sütőpor
  • 2 g szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • 230 g sűrített tej
  • 150g tej (növényi eredetű is jó).
  • 130 g olaj
  • 1 kiskanál vanília aroma

A glutén- és tojásmentes piskóta elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat tálba kimérem, elkeverem.
  • Egy másik tálba mérem a sűrített tejet , olajat és a vanília aromát.
  • Jól felhabosítom. Cukrot nem adok hozzá, mert bőven elég édes a sűrített tej.
  • Ezután apránként adagolom hozzá a lisztes keveréket, mindig simára keverem. Ezt a műveletet addig folytatom míg minden elfogy.
  • Egy elég sűrű, de jól kezelhető tészta lesz.
  • Amikor már teljesen csomómentes a tészta, végén beleöntöm a tejet, jól felhabosítom.
  • Pont olyan lett mint az igazi piskóta tésztája.
  • Közben a sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
  • A tésztát liszttel szórt tortaformába öntöm (25 cm-es átmérőjű), 30 percig sütöm.
  • Nekem ennyi idő alatt készült el. Mivel minden sütő más, ezért ellenőrizze mindenki tűpróbával. Ha már nem ragacsos, akkor kész a sütemény.
  • Rácson hűtöm ki.
  • Ezután ugyanúgy lehet vele dolgozni mint a hagyományos piskótával. Bármivel tölthető.

Iri Mama tippje: Ha 20 cm-es vagy 22 cm-es formában sütjük, magasabb lesz a tortalap. Abban az esetben 3 felé vágható. De a sütési idő is több lesz ‼

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet tojásmentes gluténmentes piskótában
Energia 11096 kJ / 2642 kcal 925 kJ / 220 kcal
Zsír 141,5 g 11,8 g
  amelyből telített zsírsavak 27,6 g 2,3 g
Szénhidrát 298,0 g 24,8 g
  amelyből cukrok 131,4 g 11,0 g
Rost 3,4 g 0,3 g
Fehérje 25,5 g 2,1 g
3,25 g 0,27 g

A tojásmentes és gluténmentes piskóta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

tojás- és gluténmentes tortalap recept

tojás- és gluténmentes piskóta tortalap

Kategória: , , , , ,