Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes zsemle, pont mint a hagyományos

Akik fogyaszthatnak gluténmentes búzakeményítőt, és keresik azt a zsemlét, kenyeret, ami a legjobban hasonlít a gluténeshez, azoknak ez a lisztkeverék az egyik legjobb választás. Szinte megszólalásig olyan az állaga, íze, színe, mint a normál lisztből készült péksütinkek. – Kohári Éva receptje

Ebből a mennyiségből: 8-10 db zsemle formázható

gluténmentes zsemle receptHozzávalók:

Elkészítés:

  • A langyos, cukros vízben picit felfuttatjuk az élesztőt.
  • Amíg az élesztő „dolgozik”, összekeverjük a száraz hozzávalókat és az élesztős vízre öntjük.
  • Dagasztógép vagy keverőgép dagasztó spiráljával alaposan megdagasztjuk (kb 5 perc), közben hozzáadjuk az olajat.
  • A megdagasztott tésztát olajos kézzel (én gumikesztyűt szoktam húzni, jól beolajozom, így nagyon könnyű a formázás) formázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  • Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük, kb 30-40 perc alatt.
  • Előmelegített sütőben, 180 °C fokon megsütjük. A sütési idő nagyon függ a sütőtől, én 40 percig szoktam sütni, de 30 percnél érdemes megnézni a zsemléket.
  • A sütőből kivéve, rácson hűtjük ki.

TIPP: A kihűlt zsemlék zacskóban fagyaszthatók, kiengedés után ugyan olyan, mintha frissen a sütőből kerültek volna az asztalunkra. Kiváló uzsonnára és tízóraira is

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi szint: könnyű

Tápanyagtartalom az egészben 10 db. esetén 1 db. gluténmentes zsemlében
Energia 5752 kJ / 1376 kcal 576 kJ / 138 kcal
Zsír 37,6 g 3,8 g
  amelyből telített zsírsavak 4,4 g 0,4 g
Szénhidrát 245,4 g 24,6 g
  amelyből cukrok 15,1 g 1,5 g
Rost 23,5 g 2,4 g
Fehérje 5,0 g 0,5 g
6,3 g 0,63 g

A gluténmentes zsemle recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,