Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Áfonyás banánkenyér gluténmentesen

Banánkenyér kiváló választás. Érdemes hétvégén elkészíteni, hétköznap pedig lehet is csomagolni az iskolai/munkahelyi tízórais csomagba. Gluténmentes kenyér.Hozzávalók egy 24 cm hosszú szögletes sütőformához:

  • 32 dkg barna rizsliszt
  • 8 dkg szezámmagliszt
  • 2,5 teáskanál sütőpor
  • 4 banán villával szétnyomkodva
  • 160 ml olívaolaj
  • 2 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 db szárított datolya
  • 4-5 evőkanál víz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg áfonya
  • 5 dkg natúr napraforgómag

Elkészítés:

  • A datolyaszemek magját eltávolítjuk és apróra vágjuk őket.
  • Egy kis tálba tesszük a felaprított datolyát, ráöntjük a 4-5 evőkanál vizet és beleszórjuk a szódabikarbónát.
  • A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a villával szétnyomkodott banánokat, az olívaolajat, citrom reszelt héját és összekeverjük.
  • Beleszórjuk a rizslisztet, a szezámmaglisztet és a sütőport és összekeverjük.
  • Óvatosan beleforgatjuk a megmosott, lecsepegtetett áfonyát és a vízben áztatott datolyát, majd a masszát egy sütőpapírral bélelt sütőformába adagoljuk.
  • A tetejére natúr napraforgómagot szórunk és 180 °C fokos sütőben 50-55 percig sütjük.

Elkészítési idő: kb. 80 perc (sütéssel együtt)

A banánkenyér az egyik legjobb tízórai!

Érdemes hétvégén elkészíteni, hétköznap pedig lehet is csomagolni az munkahelyi- vagy iskolai tízórais csomagba. Ez a verzió ráadásul gluténmentes, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, beilleszthetik a gluténmentes étrendjükbe.
Kategória: ,