Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Grillezett sajt zöldséges barna rizságyon

Grillezett sajt zöldséges barnarizs ágyonLegújabb receptünket azoknak ajánljuk, akik szeretnék a barna rizst beépíteni az étrendjükbe, de nem tudják még hogyan. Ebben az ízletes ebédben a család minden tagja meg fogja szeretni a barna rizst!

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 80 g barna rizs
  • 2 db cékla (tisztítva kb. 300 g)
  • 1 db padlizsán (tisztítva kb. 200 g)
  • 2 x 60 g grillezni való gomolya sajt
  • 1 teáskanál só
  • 300 g friss spenót
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál napraforgóolaj (kb. 5 g)
  • 1 evőkanál olívaolaj (kb. 10 g)
  • 1 evőkanál (kb. 10 g) kukoricaliszt
  • metélőhagyma (snidling)

Elkészítés:

  • A rizst mérjük ki és egy teáskanál napraforgóolajon enyhén pirítsuk le, majd kétszeres mennyiségű vízben tegyük fel főni. Ízesítsük sóval. Amikor a víz nagy részét magába szívta, takarék lángon pároljuk tovább. Amikor a rizs megpuhult, friss vagy szárított petrezselyemmel ízesítsük.
  • A céklát hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és kb. 1 x 1 cm-es kockákra. A padlizsánt vágjuk félbe, majd ezt is vágjuk kb. 1×1 cm-es kockákra. Az olívaolajat keverjük el a 2 gerezd frissen átnyomott fokhagymával, majd jól keverjük át vele a felaprított zöldségeket. (Díszítéshez 1-2 gerezd céklát és egy-egy vékony szelet padlizsán vághatunk külön is.) Egy tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd halmozzuk rá a felaprított zöldségeket és a szeletben hagyottakat, majd fél óra alatt süssük készre úgy, hogy kb. 10 percenként átforgatjuk a zöldségeket.
  • Ez alatt a spenótot mossuk meg, szárától tisztítsuk meg. Egy evőkanál olajat forrósítsunk fel, tegyük hozzá a frissen átnyomott 3 fokhagymagerezdet, majd hagyjuk kissé pirulni, végül adjuk hozzá a spenótot is és néhány perc alatt fonnyasszuk meg. Az elkészült barna rizst keverjük hozzá a spenóthoz, majd keverjük hozzá az apró kockákra vágott, sütőben megsütött zöldségeket.
  • Ez alatt a grillezni való két sajtdarabot forgassuk bele kukoricalisztbe, majd egy teflon serpenyőben pirítsuk le mindkét felét.
  • Tálaláskor a barna rizzsel elkevert zöldségre halmozunk néhány szelet sült padlizsánt és céklacikket, majd rátesszük a frissen grillezett sajtot. Ízlés szerint friss petrezselyemmel, vagy snidlinggel díszíthetjük.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia 552 kcal /2307 kJ
Fehérje  24,4 g
Zsír  26,3 g
Szénhidrát  50,6 g
Élelmi rost 11 g

A gluténmentes receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , ,

Ad