Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Fahéjas gluténmentes briós – tejmentesen elkészítve

Kis Blanka a Gluténmentes gasztronómia rovatunk háziasszonya szereti a klasszikus recepteket:

Ahogy azt már észrevehettétek a receptjeimből, hogy szeretek mindig újítani, de próbálok minél több klasszikus süteményt is készíteni, mivel nagyon sokan a megszokott ízvilágot kedvelik.

Törtem is a fejem, hogy mit süssek, amit eddig még sosem próbáltam. Mivel imádok a kelt tésztával dolgozni, úgy döntöttem, hogy a következő, amit kikísérletezek az a fahéjas briós lesz, méghozzá glutén-és tejmentesen!
Sose szoktam magam megdicsérni, de most büszke voltam magamra, mert olyan jó állagú lett a tészta, hogy öröm volt vele dolgozni! Sütés közben pedig szép nagyra megnőtt, és gyönyörű színt kapott! Azt javaslom, hogy frissen fogyasszátok, mert két nap után már kicsit keményebb, de aznap még puha, és persze nagyon finom!

Fahéjas briós (tej- és gluténmentes)

fahéjas gluténmentes briós receptHozzávalók 5 db-hoz:

  • 250 g Old Millers’ Smart Miller gluténmentes lisztkeverék
  • 25 g friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl meleg rizsital („rizstej”)
  • 60 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 25 g olvasztott margarin

Tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • 1 evőkanál cukor
  • ½ teáskanál fahéj

Elkészítés:

  • Öntsük egy kis tálkába a meleg „rizstejet”, majd szórjuk bele az 1 evőkanálnyi cukrot és keverjük el benne.
  • Morzsoljuk bele az élesztőt és tegyük félre, hogy az élesztő felfusson. Amíg az élesztő dolgozik, addig tegyük a lisztet egy nagy tálba és keverjük el a sóval.
  • Majd adjuk hozzá a tojássárgáját és az olvasztott margarint. Ha felfutott az élesztő, akkor azt is beleöntjük a nagy tálba.
  • Dagasztókaros robotgép segítségével addig dagasztjuk a tésztát, amíg össze nem áll egynemű masszává. Dagasztás közben, ha szükséges, szórjunk bele még egy evőkanálnyi lisztet.
  • Takarjuk le a tálat tiszta konyharuhával, tegyük melegebb helyre és hagyjuk a kétszeresére kelni. (Ez kb. 30-40 perc.)
  • Ha letelt az idő, borítsuk ki a tésztát lisztezett nyújtódeszkára és alaposan gyúrjuk át, hogy kimenjenek belőle a levegőbuborékok.
  • Osszuk a tésztát 5 egyenlő részre, majd mindegyikből sodorjunk vastagabb rudat, és mint egy kakaós csigát, kezdjük el feltekerni. De úgy, hogy a rétegek kicsit fedjék egymást, tehát felfelé haladjunk.
  • Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tojásfehérjével őket és szórjuk meg a cukros-fahéjas keverékkel.
  • Előmelegített légkeveréses sütőben, 180°C-on 15-20 perc alatt készre sütjük. Langyosan tálaljuk.

Nehézségi szint: középhaladó

Elkészítési idő: 90

  • Előkészítés: 30 perc
  • Kelesztés: kb. 30-40 perc
  • Sütés: 15-20 perc
Tápanyagtartalom az egészben 5 db. esetén
1 db. gluténmentes briósban
Energia 6227 kJ 1245 kJ
Energia 1483 kcal 297 kcal
Zsír 22,3 g 4,5 g
  amelyből telített zsírsavak 8,9 g 1,8 g
Szénhidrát 300,9 g 60,2 g
  amelyből cukrok 100,4 g 20,1 g
Rost 4,7 g 0,9 g
Fehérje 10,1 g 2,0 g
4,2 g 0,84 g

A gluténmentes briós recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

fahéjas tej- és gluténmentes briós recept

fahéjas tej- és gluténmentes briós

Kategória: ,