Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Laktóz- és gluténmentes sajttorta kehelyben

Kis Blanka a Gluténmentes gasztronómia rovatunk háziasszonyának legújabb receptje:

Ez a recept egy sikertelen próbálkozásból született.

Egyik nap ugyanis átjött a legjobb barátnőm családja, akiknek szerettem volna imponálni egy nagyon finom epres sajttortával. Hogy én mit megszenvedtem vele… De tényleg!

A kekszes réteg elkészítése könnyen ment, na de a sajttorta lényege, a krém, hát az sehogy sem szeretett volna megdermedni. Pedig már egy éjszakát pihent a hűtőben. Kellett bele zselatin, amivel még életemben nem dolgoztam, így gondolom rosszul bánhattam vele. Na, de sebaj! Eszembe jutott ugyanis, hogy mit szoktam csinálni, amikor elrontok egy süteményt.

Gluténmentes pohárkrémet!

Tehát kivettem a formából a tortát, vagyis inkább a formát vettem le róla, mert össze-vissza csúszkált, nagyon el akart menekülni. Kikanalaztam egy tálba a krémet és összeállítottam pohárkrémnek. A vendégeknek pedig nagyon ízlett, hamar el is fogyott! Természetesen, amit most hoztam recept, már egy újjá gondolt változat, hiszen ebben nincs zselatin. Remélem tetszeni fog nektek, mert ez tényleg pikk pakk összedobható, és nagy sikert arat.

laktó- és gluténmentes sajttortaGluténmentes sajttorta kehelyben laktózmentesen

Hozzávalók 4 – 6 kehelyhez:

  • 100 g Gullón gluténmentes Maria keksz
  • 2 dl laktózmentes habtejszín
  • 50 g porcukor
  • 1 csepp vanília aroma
  • 150 g laktózmentes mascarpone
  • 200 g fagyasztott eper
  • 60 g kristálycukor
  • 2 evőkanál gluténmentes kukoricakeményítő

Elkészítés:

  • Vegyünk elő négy fagylaltkelyhet vagy kis üvegtálat. Kézzel tördeljük kisebb darabokra a kekszet és osszuk el, hogy mind a négy tálba ugyanannyi jusson (kb. a tál 1/3-áig töltsük meg a keksszel).
  • Verjük fel habbá a habtejszínt, miközben apránként hozzáadjuk a porcukrot. Mehet bele a vanília aroma és a mascarpone is. Óvatosan összekeverjük, amíg egynemű masszát kapunk és a tálakba kanalazzuk.
  • Elkészítjük az eperlekvárt: Tegyük egy lábosba az epret és adjunk hozzá 1 dl vizet, majd addig melegítjük a tűzhelyen, amíg az eprek megpuhulnak, majd hozzáadjuk a cukrot. Folyamatosan kevergetjük, nehogy odapiruljon. Egy kis tálban csomómentesre keverünk 2 evőkanál. kukorica keményítőt 4 evőkanál vízzel, majd az eperhez adjuk folyamatos kevergetés közben, nehogy becsomósodjon. Ha besűrűsödött, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt, rákanalazzuk a mascarponés réteg tetejére. Amíg megérkeznek a vendégek a hűtőben tároljuk, hogy összeérjenek az ízek.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom az egészben 6 adag esetén
1 db. kehelyben(kb. 170 g)
8 adag esetén
1 db. kehelyben(kb. 115 g)
Energia 1904 kcal / 7997 kJ 476 kcal / 1999 kJ 317 kcal / 1332 kJ
Fehérje 13,3 g 3,3 g 2,2 g
Zsír 96,2 g 24,1 g 16,0 g
  amelyből telített zsírsavak 54,5 g 13,6 g 9,1 g
Szénhidrát 233,0 g 58,3 g 38,8
  amelyből cukrok 151,5 g 37,9 g 25,3 g
Rost 11,7 g 2,9 g 2,0 g

A gluténmentes sajttorta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

laktóz- és gluténmentes sajttorta

laktóz- és gluténmentes sajttorta, pohárkrém változatban

Kategória: , ,