Narancskrémes gluténmentes brownie torta
Hozzávalók egy 24 cm-es brownie tortához:
Gluténmentes brownie torta alap:
- 6 db M-es méretű tojás
- 150 g cukor
- 250 g gluténmentes étcsokoládé
- 4 lapos evőkanál mandulaliszt vagy darált mandula
Narancsos krém:
- 3 dl frissen facsart narancslé, vagy 100%-os rostos narancslé
- 1 csomag gluténmentes vaníliás pudinpor
- 250 g mascarpone
- 200 ml tejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 1 csomag dr Oetker expressz zselatin fix
Tetejére:
- Ízlés szerint gluténmentes reszelt, illetve olvasztott csokoládé
- narancs vagy mandarin
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra, egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába tegyünk méretre vágott sütőpapírt.
- A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel közben a tojások sárgáját a cukorral verjük habosra, majd keverjük őket össze.
- A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.
- A mandulalisztet keverjük a csokis masszához és óvatos mozdulatokkal lazítsuk fel a tojáshabbal.
- Simítsuk a tésztát a tortaformába és 180 °C fokon süssük 30-35 perc alatt készre, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amíg megsül a brownie alap, készítsük el a krémet.
- A frissen facsart narancslét keverjük csomómentesre a pudingporral és főzzük meg, majd hűtsük le.
- A mascarponét keverjük habosra a porcukorral, adjuk hozzá a narancsos pudingot, majd jól habosítsuk. Öntsük hozzá a tejszínt és verjük fel alaposan, miközben a zselatin fixet adagoljuk hozzá.
- A kihűlt browniet vágjuk félbe, kenjük meg a krém 2/3-ad részével. A torta tetejére simítsuk a maradék krémet és ízlés szerint díszítsük mandarinnal, reszelt és olvasztott csokival.
- Miután alaposan lehűtöttük a tortát, már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat hozzá!
Elkészítési idő: 60 perc
Allergének: tojás; tej
Tipp: a mascarponét, tejszínt cseréljük nyugodtan növényire, így tejmentes diéta esetén is fogyasztható
Tápanyagtartalom | az egészben, 18 szelet | 1 szeletben |
Energia | 19953 kJ / 4762 kcal | 1110 kJ / 265 kcal |
Zsír | 278,3 g | 155,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 166,4 g | 9,2 g |
Szénhidrát | 447,2 g | 24,8 g |
amelyből cukrok | 383,4 g | 21,3 g |
Rost | 7,7 g | 0,4 g |
Fehérje | 83,1 g | 4,6 g |
Só | 0,7 g | 0,04 g |
A gluténmentes brownie torta receptjét Kohári Évától a Gluténmentes-Ízlik bloggerétől kaptuk és a recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor gluténmentes étcsokoládé mandarin mandula mandulaliszt mascarpone narancs narancslé porcukor tejszín tojás vanília puding zselatinfix