Túrófánk gluténmentesen elkészítve
Sokan szeretik a túróval készült fánkot. A gluténmentes túrófánk elkészítése igazán egyszerű. Most megmutatjuk, hogy egy ilyen finomságból a golyócskák mellett amerikai típusú fánkot is lehet sütni.
Hozzávalók:
17 db, ha csak golyót készítünk (9 db golyó, 4 db amerikai fánkforma – az amerikai kb. 2 golyónak felel meg)
- 25 dkg *túró – félzsíros
- 8 g sütőpor
- 25 dkg rizsliszt
- 2 db tojás
- 5 g útifűmaghéj (más néven psyllium rost)
- 15 dkg eritrit (édesítőszer)
- 0,5 dl ivóvíz
- étolaj a sütéshez
* Aki laktózérzékenységben is érintett, használhat nyugodtan laktózmentes túrót is!
Elkészítés:
- Az összes alapanyagot egy tálba tesszük a víz kivételével.
- Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vizet. Összegyúrjuk, és kb. 30 percet pihentetjük.
- A tésztát két felé vesszük.
- Az egyikből golyókat formázunk (9 db), a másikat enyhén rizslisztes lapon kinyújtjuk (igazából tenyerünk segítségével is tudjuk lazítani), majd fánk szaggatóval kiszaggatjuk.
- Forró olajban kisütjük.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: könnyű
Tápérték adatok:
Tápanyagtartalom |
az egészben |
17 golyó készítésekor 1 fánkban |
9 golyó készítésekor 1 fánkban |
Energia | 6205 kJ / 1481 kcal | 365 kJ / 87 kcal | 691 kJ / 165 kcal |
Zsír | 56,7 g | 3,3 g | 6,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 18,3 g | 1,1 g | 2,0 g |
Szénhidrát | 172,9 g | 10,2 g | 19,2 g |
amelyből cukrok | 10,6 g | 0,6 g | 1,2 g |
Rost | 6 g | 0,4 g | 0,7 g |
Fehérje | 59,6 g | 3,5 g | 6,6 g |
Só | 1,90 g | 0,11 g | 0,21 g |
A gluténmentes túrófánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.