Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Túrófánk gluténmentesen elkészítve

Sokan szeretik a túróval készült fánkot. A gluténmentes túrófánk elkészítése igazán egyszerű. Most megmutatjuk, hogy egy ilyen finomságból a golyócskák mellett amerikai típusú fánkot is lehet sütni.

Hozzávalók:

túrófánk gluténmentes recept

17 db, ha csak golyót készítünk (9 db golyó, 4 db amerikai fánkforma – az amerikai kb. 2 golyónak felel meg)

  • 25 dkg *túró – félzsíros
  • 8 g sütőpor
  • 25 dkg rizsliszt
  • 2 db tojás
  • 5 g útifűmaghéj (más néven psyllium rost)
  • 15 dkg eritrit (édesítőszer)
  • 0,5 dl ivóvíz
  • étolaj a sütéshez

* Aki laktózérzékenységben is érintett, használhat nyugodtan laktózmentes túrót is!

Elkészítés:

  • Az összes alapanyagot egy tálba tesszük a víz kivételével.
  • Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vizet. Összegyúrjuk, és kb. 30 percet pihentetjük.
  • A tésztát két felé vesszük.
  • Az egyikből golyókat formázunk (9 db), a másikat enyhén rizslisztes lapon kinyújtjuk (igazából tenyerünk segítségével is tudjuk lazítani), majd fánk szaggatóval kiszaggatjuk.
  • Forró olajban kisütjük.

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: könnyű

Tápérték adatok:

 

Tápanyagtartalom

 

az egészben

17 golyó készítésekor
1 fánkban
9 golyó készítésekor
1 fánkban
Energia 6205 kJ / 1481 kcal 365 kJ / 87 kcal 691 kJ / 165 kcal
Zsír 56,7 g 3,3 g 6,3 g
  amelyből telített zsírsavak 18,3 g 1,1 g 2,0 g
Szénhidrát 172,9 g 10,2 g 19,2 g
  amelyből cukrok 10,6 g 0,6 g 1,2 g
Rost 6 g 0,4 g 0,7 g
Fehérje 59,6 g 3,5 g 6,6 g
1,90 g 0,11 g 0,21 g

A gluténmentes túrófánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes túrófánk recept

 

Kategória: , ,