Sült polenta, gombamártással és cékla rózsával
KolosFreeFood receptválogatásunk egy igazi gluténmentes vegán csemegével bővült.
Miközben fogyasztottuk a polentás ebédünket, egyáltalán nem hiányzott a hús. Ízletes, finom csemege lett ebédre. Könnyű elkészíteni, ráadásul a kukoricadara fogyasztása egészséges is. A madársaláta jól illik az egész ebédhez. Ha egy fantasztikus húsmentes fogásra vágytok, feltétlenül próbáljátok ki!
Hozzávalók 6 szelet sült polentához:
Sült kukoricadarához:
- 330 g gluténmentes kukoricadara
- 800 ml víz
- 1 db zöldségleves kocka
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál olíva olaj
Pirításhoz:
- 2 evőkanál fokhagymás olíva olaj
Gombamártáshoz:
- 500 g apró csiperkegomba
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2 teáskanál Mester Család őrölt rozmaring
- 2 teáskanál Mester Család kakukkfű
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 120 g darabolt paradicsom konzerv
- 2 mokkáskanál só
Cékla rózsához:
- 180 g pucolt cékla
Salátához:
- 300 g madárbegy saláta
Sült polenta elkészítése:
- Főzzük meg a gluténmentes kukoricadarát vízben, amihez hozzá adtuk a sót és zöldségleves kockát.
- Folyamatosan keverjük, mert hamar el kezd sűrűsödni, és nehogy leégjen a lábasban!
- Amikor már elég sűrű lett, öntsük egy kisebb tepsibe, amit előzőleg vékonyan kikentünk olíva olajjal.
- Tetejét kenjük le maradék olíva olajjal.
- 180 °C-on kb. 35 perc alatt süssük kissé aranybarnára.
- Közben készítsük el a gombamártást.
- Mossuk meg a gombákat, negyedeljük fel.
- Pucoljuk meg és vágjuk apró kockára a lila hagymát.
- Kezdjük el megfonnyasztani az olajon.
- Ha megpárolódott, öntsük hozzá a gombát.
- Szórjuk meg őrölt rozmaringgal, és a kakukkfűvel.
- Őröljünk rá frissen borsot.
- Pirítsuk addig, amíg az eresztett leve kezd elforrni.
- Adjuk hozzá a darabolt paradicsomkonzervet.
- Keverjük el, forraljuk fel.
- Sózzuk.
- Pucoljuk meg a céklát.
- Vékony, hosszú szeleteket készítsünk belőlük.
- Tekerjük fel, szórjuk át egy fokpiszkálóval.
- Pároljuk meg kevés vízzel edényben, vagy mikrohullámúba való pároló edényben.
- Mikrohullámú sütőben kb. 5 perc.
- Ekkora már készen lett a sült kukoricadara.
- Óvatosan vágjuk fel, 6 egyenlő részre.
- Kevés fokhagymás olíva olajon hirtelen pirítsuk át a polenta darabokat.
- Tálaljunk.
- Egy sült polenta darab, erre tegyünk egy adag gombát.
- Tetejére kerülhet a cékla rózsa.
- Mellé pedig helyezzük a madársalátát.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: kb. 1 óra
- Recept címke: bors cékla főétel gomba ivóvíz jégsaláta kakukkfű kukoricadara leveskocka lila hagyma Mester lisztkeverékek olívaolaj paradicsom polenta rozmaring só vegetáriánus