Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sült polenta, gombamártással és cékla rózsával

vegán polenta gluténnentes recept gombamártássalKolosFreeFood receptválogatásunk egy igazi gluténmentes vegán csemegével bővült.

Miközben fogyasztottuk a polentás ebédünket, egyáltalán nem hiányzott a hús. Ízletes, finom csemege lett ebédre. Könnyű elkészíteni, ráadásul a kukoricadara fogyasztása egészséges is. A madársaláta jól illik az egész ebédhez. Ha egy fantasztikus húsmentes fogásra vágytok, feltétlenül próbáljátok ki!

Hozzávalók 6 szelet sült polentához:

Sült kukoricadarához:

  • 330 g gluténmentes kukoricadara
  • 800 ml víz
  • 1 db zöldségleves kocka
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál olíva olaj

Pirításhoz:

  • 2 evőkanál fokhagymás olíva olaj

Gombamártáshoz:

  • 500 g apró csiperkegomba
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 2 teáskanál Mester Család őrölt rozmaring
  • 2 teáskanál Mester Család kakukkfű
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 120 g darabolt paradicsom konzerv
  • 2 mokkáskanál só

Cékla rózsához:

  • 180 g pucolt cékla

Salátához:

  • 300 g madárbegy saláta

Sült polenta elkészítése:

  • Főzzük meg a gluténmentes kukoricadarát vízben, amihez hozzá adtuk a sót és zöldségleves kockát.
  • Folyamatosan keverjük, mert hamar el kezd sűrűsödni, és nehogy leégjen a lábasban!
  • Amikor már elég sűrű lett, öntsük egy kisebb tepsibe, amit előzőleg vékonyan kikentünk olíva olajjal.
  • Tetejét kenjük le maradék olíva olajjal.
  • 180 °C-on kb. 35 perc alatt süssük kissé aranybarnára.
  • Közben készítsük el a gombamártást.
  • Mossuk meg a gombákat, negyedeljük fel.
  • Pucoljuk meg és vágjuk apró kockára a lila hagymát.
  • Kezdjük el megfonnyasztani az olajon.
  • Ha megpárolódott, öntsük hozzá a gombát.
  • Szórjuk meg őrölt rozmaringgal, és a kakukkfűvel.
  • Őröljünk rá frissen borsot.
  • Pirítsuk addig, amíg az eresztett leve kezd elforrni.
  • Adjuk hozzá a darabolt paradicsomkonzervet.
  • Keverjük el, forraljuk fel.
  • Sózzuk.
  • Pucoljuk meg a céklát.
  • Vékony, hosszú szeleteket készítsünk belőlük.
  • Tekerjük fel, szórjuk át egy fokpiszkálóval.
  • Pároljuk meg kevés vízzel edényben, vagy mikrohullámúba való pároló edényben.
  • Mikrohullámú sütőben kb. 5 perc.
  • Ekkora már készen lett a sült kukoricadara.
  • Óvatosan vágjuk fel, 6 egyenlő részre.
  • Kevés fokhagymás olíva olajon hirtelen pirítsuk át a polenta darabokat.
  • Tálaljunk.
  • Egy sült polenta darab, erre tegyünk egy adag gombát.
  • Tetejére kerülhet a cékla rózsa.
  • Mellé pedig helyezzük a madársalátát.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: kb. 1 óra

polenta gluténnentes recept

Kategória: , , ,