Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Tejmentesen készült húsvéti gluténmentes kalács – KolosFreeFood

Kolos húsvéti gluténmentes kalács recepjének hozzávalóot az előző oldalon olvahatjuk:

A tejmentes, gluténmentes húsvéti kalács elkészítése:húsvéti gluténmentes kalács recept Kolos

  • A friss élesztőt 50 ml langyos vízben, csipet sóval futassuk fel.
  • Mossuk át folyó vízzel a kandírozott gyümölcsöket.
  • Mérjük ki a lisztet.
  • Üssük bele a két tojást, a Rámát, cukrot sót és a vanília kivonatot is.
  • Reszeljük bele az almát is.
  • Ha felfutott az élesztő, adjuk a kimért hozzávalókhoz.
  • Kezdjük el dagasztani, és most gumikesztyűvel tettem meg.
  • Fokozatosan adtam hozzá a vizet.
  • Jól gyúrható, formázható tésztát kell kapnunk.
  • Szórjunk ki 20 g lisztet, ezen fogjuk átgyúrni még egyszer a tésztát.
  • Ezután vágjuk két egyenlő részre.
  • Óvatosan hengergessük meg a tésztákat, egyenlő részre.
  • Fonjuk azokat össze.
  • Sütőpapírral bélelt tortaformát 2 evőkanál margarinnal kenjünk ki.
  • Tegyük bele a kör alakúra hajtott fonatot.
  • Helyezzünk rá 4 tojást.
  • Kenjük le margarinnal, és szórjunk rá mandulalapokat.
  • Takarjuk le, és hagyjuk megkelni kb. 25 perc alatt a duplájára.
  • Közben melegítsük elő a sütőt 210 °C-ra.
  • Helyezzünk be a sütőbe kis lábasba 2 dl vizet.
  • Amikor megkelt a tészta, kenjük le óvatosan olvasztott margarinnal.
  • Süssük először 10 percig 210 °C-on.
  • Ezután 190 °C-on még 25-30 percig.
  • Ha megsült a tészta (tűpróbával ellenőrizzük) vegyük ki a kész kalácsot, hagyjuk kihűlni rácson.
  • Daráljunk porcukrot és pisztáciát is.
  • Egy adag pisztáciát csak kevésbé daráljunk le.
  • Az alaposan ledarált pisztáciát, porcukrot keverjük el pisztácialikőrrel.
  • Kissé folyós állagúnak kell lennie.
  • Locsoljuk meg a kihűlt kalácsot, dekoráljuk.
  • Teljesen kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: közepesen bonyolult

Elkészítés idő: 80 perc

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet gluténmentes tejmentes húsvéti kalácsban

Energia

17334 kJ / 4137 kcal

1445 kJ / 345 kcal

Zsír

148,8 g

12,4 g

  amelyből telített zsírsavak

49,5 g

4,1 g

Szénhidrát

606,0 g

50,5 g

  amelyből cukrok

243,2 g

20,3 g

Rost

47,5 g

4,0 g

Fehérje

65,4 g

5,5 g

2,56 g

0,21 g

Kolos húsvéti gluténmentes kalács recept

Kategória: , ,