Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Húsvéti gluténmentes kalács – KolosFreeFood

gluténmentes húsvéti kalács receptKolosFreeFood húsvéti gluténmentes kalács receptje:

Lassan itt a húsvét, előre kell gondolkodni, mi is kerüljön a húsvéti asztalra. A kalács kihagyhatatlan természetesen ilyenkor. Finom kakaós, vaníliás és málnás kalácsot készítettem. Több napig puha maradt, házi lekvárral a legfinomabb volt elfogyasztani.

Hozzávalók (1 db kalács, 4 adag):

  • 300 g It’s us miklos bread mix, (korábbi néven Glutenix Fehér kenyér gluténmentes lisztkeverék)
  • 50 g főtt, pucolt burgonya
  • 50 g reszelt alma
  • 300 ml langyos víz
  • 50 g cukor
  • 3 g só
  • 12 g útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
  • 2 evőkanál étolaj
  • 50 ml növényi rizs főzőkrém
  • 1 teáskanál cukor
  • 18 g friss élesztő

vaníliás kalácstésztához:

  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja

kakaós tésztához:

málnás/gyümölcsös tésztához:

  • 4 evőkanál Mag-maxx immunbomba gyömölcskristály

tetejére:

  • 1 evőkanál ligamargarin felolvasztva

a kalács formázásához:

  • 1 evőkanál étolaj

sütéshez:

  • 2 dl víz

A húsvéti gluténmentes kalács elkészítése:

  • A főtt burgonyát reszeljük le, az almával együtt.
  • A friss élesztőt futtassuk fel a cukorral a rizskrémben meleg helyen pár perc alatt.
  • Mérjük ki a száraz összetevőket a tésztához.
  • Az ízes tésztához majd később adjuk a hozzávalókat.
  • Mérjük ki a langyos vizet, és külön az étolajat is.
  • A száraz hozzávalókat jól keverjük össze a cukorral.
  • Közben már felfutott az élesztő, ezt is adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.
  • Egy robotgép dagasztófejével a vízzel együtt addig dagasszuk amíg egyenletes tésztát nem kapunk.
  • Pár perc elteltével adjuk hozzá az étolajat, így a tészta már el fog válni a dagasztógép üstjétől.
  • Ha ezzel készen vagyunk, jöhet az ízesítés.
  • Szedjük 3 fele a tésztát, és adjuk mindegyikhez külön-külön a saját ízeit. (külön edényekben keverjük össze, hogy ne keveredjenek az ízek)
  • Alaposan keverjük össze azokkal is.
  • Ha ezzel készen vagyunk, egy püspökkenyérformát béleljünk ki sütőpapírral. (A formám 22×12 cm nagyságú volt)
  • Kis egyforma gombócokat formázzunk.
  • Ehhez picit étolajozzuk be a kezünket, így nem fog hozzánk tapadni a tészta.
  • Szép sorban rakjuk a különböző ízű kis golyókat egymásra.
  • Kenjük le a felolvasztott margarinnal a tetejüket, és meleg helyen hagyjuk kb. 20 -25 percet kelni.
  • Közben melegítsük elő a sütőnket 180 C-ra, és tegyünk a sütő aljára kis fém tálba 2 dl vizet.
  • A megkelt tésztát tegyük be a sütőbe, süssük kb. 35-40 percet.
  • A víz a sütőben segíti a tészta megemelkedését.
  • Hagyjuk kihűlni rácson, vagy magában a formában a kész kalácsunkat.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető

Elkésztési idő: 70 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes húsvéti kalácsban
Energia 9101 kJ / 2167 kcal 910 kJ / 217 kcal
Zsír 65,4 g 6,5 g
  amelyből telített zsírsavak 10,8 g 1,1 g
Szénhidrát 373,5 g 37,4 g
  amelyből cukrok 103,5 g 10,4 g
Rost 22,0 g 2,2 g
Fehérje 6,7 g 0,7 g
3,22 g 0,32 g

Az húsvéti gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes húsvéti kalács recept

gluténmentes húsvéti kalács recept

Kategória: , , , ,