Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes pihe, puha kalács

kalács recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes pihe, puha kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Nem tudtam milyen nevet adjak ennek a finom gluténmentes kalácsnak. Azért döntöttem így, mert valóban pihe, puha tésztája lett. Kandírozott citrusok héjával, kakaóporral, reszelt citrom héjával ízesítettem, ez még egy nagyot dobott rajta. Szóval készítsétek el Ti is, nagyon finom.

Hozzávalók (16 szelet):

  • 280 g It’s us Mária’s gluténmentes lisztkeverék
  • 170 g It’s us Miklós univerzális GM lisztkeverék cikóriainulinnal
  • 2 g só
  • 90 g cukor
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 1 db M-es tojás vagy 10 g útifűmaghéj 
  • 75 g ricotta sajt vagy (növényi alternatíva pl.joghurt, tejszín, mascarpone stb.)
  • 275 g langyos tej vagy növényi alternatíva
  • 7 g gluténmentes porélesztő
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 60 g vegyesen kandírozott citrom, narancs, lime héja

Réteg közé:

  • 20 g kakaópor

Tetejére:

  • 15 g (1 evőkanál) tej+ 10 g étolaj keveréke

A gluténmentes pihe, puha kalács elkészítése:

  • Keverő tálba mérem a liszteket, sót, cukrot, citrom reszelt héját, élesztőt, alaposan elkeverem.
  • Hozzáadom az olvasztott vajat (vagy margarint), tojást, ricottát. Géppel elkezdem összeállítani a tésztát.
  • 450 g liszthez, 400 g tejet teszek másik liszttel készítve.
  • Ha ti is másik liszttel sütitek meg, 400 g körül számoljatok vele.
  • De itt, ebben a receptben, elég volt 275 g tej!
  • Nem elírás, ezért is mondom mindig, apránként adagolva tegyétek hozzá a folyadékot, mert minden lisztnek más a folyadék felvétele. 
  • Szóval a tejjel és a kandírozott citrusok héjával ,bedagasztom a tésztát.
  • Sütő formába (tetszőleges) sütőpapírt simítok, vékonyan lekenem olajjal.
  • Tészta felét belesimítom, kakaóport rászitálom.
  • Hurkapálcával körbe, körbe,az aljáig lenyúlva áthúzom.
  • Ettől lesz márványos.
  • Majd rásimítom a maradék tésztát.
  • Olajos tejjel lekenem, duplájára kelesztem.
  • Ez nekem most 2 óra volt a konyhapulton.
  • Ha meleg van a lakásban,vagy sütőben kelesztitek, rövidebb ideig tarthat.
  • Ezután 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 30 percig sütöm.
  • Majd alsó sütési módban 10 percig tovább sütöm.
  • Ellenőrizze mindenki hogy megsült-e.
  • Ha igen rácson hagyom kihűlni, szeletelem, zacskóba csomagolva tárolom.
  • Reggeli kv-hoz,teához fogyasztjuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 160-180 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes pihe,
puha kalácsban
Energia 13693 kJ / 3268 kcal 855 kJ / 204 kcal
Zsír 119,1 g 7,4 g
  amelyből telített zsírsavak 68,3 g 4,3 g
Szénhidrát 458,4 g 30,3 g
  amelyből cukrok 190,9 g 11,9 g
Rost 28,1 g 1,8 g
Fehérje 41,6 g 2,6 g
5,52 g 0,35 g

A gluténmentes pihe, puha kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept

gluténmentes pihe, puha kalács

Kategória: , , ,