Töltött fánk hidegtálra – gluténmentes égetett tésztás süti rizsliszttel
Fogadásokon, partykon, szállodákban közkedvelt vendégváró a hidegtál. A megszokott szendvics és mártogatók mellett üdítő látvány az égetett tésztába töltött körözött vagy édesen elkészítve a képviselő fánk. A tészta recept tejmentes, gluténmentes.
Hozzávalók: kb. 35 db égetett tésztás gluténmentes sütihez
- 200 g rizsliszt
- 6-8 db egész tojás (M-es)
- 200 g zsiradék (olaj vagy * vaj)
- 5 g kristálycukor
- 200 g ivóvíz
- csipet étkezési só
A gluténmentes égetett tészta elkészítése:
- Az olajat, vizet, sót, cukrot forráspontig hevítjük, belekeverjük a lisztet és folyamatosan keverjük, amíg el nem válik az edény falától, sűrű masszává válik.
- Levesszük a tűzről és a tojásokat egyenként alaposan elkeverjük benne habverővel, annyi tojást adjunk hozzá, hogy egy sima képlékeny tésztát kapjunk, amit utána csillagcsöves habzsákból a sütőpapírra tudunk nyomni.
- Diónyi nagyságú halmokat nyomunk egymástól kissé távolabb, majd gőzös sütőben 190 °C fokon 35-40 perc alatt aranybarnára sütünk.
- Ha kihűltek levágjuk a kalapjukat.
- Ízlésünk szerint töltjük kőrözöttel, díszítjük szalámival, sajttal, zöldségekkel és végül visszahelyezzük a kalapokat.
Aki az édes süteményeket kedveli, töltheti pudinggal, tejszínhabbal, gyümölcsökkel is a tésztákat.
Elkészítési idő: kb. 60 perc sütéssel együtt
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 darabban (üres tészta) |
Energia | 11032 kJ / 2633 kcal | 314 kJ/ 75 kcal |
Zsír | 199,2 g | 5,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 117,4 g | 3,4 g |
Szénhidrát | 137,5 g | 3,9 g |
amelyből cukrok | 6,7 g | 0,2 g |
Rost | 1,4 g | 0 g |
Fehérje | 53,0 g | 1,5 g |
Só | 2,0 g | 0,06 g |
A gluténmentes égetett tészta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor égetett tészta étolaj fánk fehér rizsliszt glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes party snack gyors húsvéti receptek ivóvíz képviselőfánk sós tojás vaj vendégváró