Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Töltött fánk hidegtálra – gluténmentes égetett tésztás süti rizsliszttel

Fogadásokon, partykon, szállodákban közkedvelt vendégváró a hidegtál. A megszokott szendvics és mártogatók mellett üdítő látvány az égetett tésztába töltött körözött vagy édesen elkészítve a képviselő fánk. A tészta recept tejmentes, gluténmentes.

gluténmentes égetett tészta körözöttelHozzávalók: kb. 35 db égetett tésztás gluténmentes sütihez

  • 200 g rizsliszt
  • 6-8 db egész tojás (M-es)
  • 200 g zsiradék (olaj vagy * vaj)
  • 5 g kristálycukor
  • 200 g ivóvíz
  • csipet étkezési só

A gluténmentes égetett tészta elkészítése:

  • Az olajat, vizet, sót, cukrot forráspontig hevítjük, belekeverjük a lisztet és folyamatosan keverjük, amíg el nem válik az edény falától, sűrű masszává válik.
  • Levesszük a tűzről és a tojásokat egyenként alaposan elkeverjük benne habverővel, annyi tojást adjunk hozzá, hogy egy sima képlékeny tésztát kapjunk, amit utána csillagcsöves habzsákból a sütőpapírra tudunk nyomni.
  • Diónyi nagyságú halmokat nyomunk egymástól kissé távolabb, majd gőzös sütőben 190 °C fokon 35-40 perc alatt aranybarnára sütünk.
    égetett tészta gluténmentesen
  • Ha kihűltek levágjuk a kalapjukat.
    gluténmentes recept égetett tészta
  • Ízlésünk szerint töltjük kőrözöttel, díszítjük szalámival, sajttal, zöldségekkel és végül visszahelyezzük a kalapokat.
    Aki az édes süteményeket kedveli, töltheti pudinggal, tejszínhabbal, gyümölcsökkel is a tésztákat.

Elkészítési idő: kb. 60 perc sütéssel együtt

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 darabban
(üres tészta)
Energia 11032 kJ / 2633 kcal 314 kJ/ 75 kcal
Zsír 199,2 g 5,7 g
  amelyből telített zsírsavak 117,4 g 3,4 g
Szénhidrát 137,5 g 3,9 g
  amelyből cukrok 6,7 g 0,2 g
Rost 1,4 g 0 g
Fehérje 53,0 g 1,5 g
2,0 g 0,06 g

A gluténmentes égetett tészta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

 

Kategória: , ,