Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Tócsni, cukkinivel és burgonyával – gluténmentes, tejmentes

A tócsni igazi klasszikus, az ország minden táján régóta készítik, de más és más nevekkel illetik, mint pl: bere, cicege, stb. Ezt a gluténmentes Tócsnit Králl Máriától kaptuk, akit a gluténérzékenyek biztosan többen személyes is ismernek. A gluténmentes diétával most ismerkedők, pedig találkozhatnak vele az It’s Us lisztkeverékeken amelyek megalkotója férjével Horváth Miklóssal közösen.

Mint ez a recept is  bizonyítja Mária igen kreatív, így az általa készített recepteket külön rovatban is összeválogatjuk amely neve KreaKonyha lesz.

Nem csak finom, hanem Nógrádi Katalin dietetikust idézve, aki a receptjeinket átnézi és tápérték számítással látja el:

Kíváncsi voltam így megcsináltam a Tócsnit
Nagyon jó a tápanyagtartalom és pontos a recept hozzávalók és az elkészítés is.

Egy kis bevezető Mária tollából:

A mindennapok egyik legnagyobb kihívása, hogy az ember változatos ételeket tegyen az asztalra. Sokszor van, hogy már magam sem tudom, mit ennék, de gyanús érzés jön a gyomrom irányából… Rosszul van kitalálva ez az emberi test szerintem😊.
Tegnap megint a szokásos helyzet állt elő, hát gondterhelten nézegettem a hűtő és a spájz tartalmát. Mivel nem ugrott ki belőle semmi készétel, így nem maradt más hátra, mint kitalálni valamit.
Ez a gyors finomság lett belőle:

gluténmentes tócsni receptHozzávalók: kb. 8 db tenyérnyi gluténmentes tócsnihoz

  • 1 nagyobb burgonya (350 g)
  • 1 kisebb cukkini (160 g)
  • 50 g gluténmentes zabliszt
  • 50 g hajdina liszt
  • (én felesben használtam, a gluténmentes zabot és a hajdina lisztet, hogy ne legyen olyan szürke a hajdinától. Viszont a hajdina liszt tojás nélkül is használható lenne önmagában, mert jól ragaszt)
  • 40 g tápióka liszt (elhagyható, ha nincs)
  • 1 M-es tojás (elhagyható, ha a diéta nem engedi)
  • 3 gerezd fokhagyma átnyomva
  • 3 teáskanál só
  • 8 evőkanál szőlőmagolaj a sütéshez (kb. 1 evőkanál szőlőmagolajat használtam fel darabonként).

Elkészítés:

  • Nagy lyukú reszelőn leszeljük a burgonyát és a cukkinit. Besózzuk és néhány perc állás után a keletkezett nedvességet leöntjük, amit ha benne hagyjuk, akkor több lisztet vesz fel, és a tócsnink tésztásabb állagú lesz inkább, mint egy vastagabb palacsinta és nem ropogósra sül.
  • A képen látható, milyen a nyers tészta kinézete.
    gluténmentes tócsni készítése
  • Hozzáadjuk a tojást, a fokhagymát, és sót és annyi lisztet, hogy bevonja a reszelt alapanyagokat (függ a nedvességtől, mennyit vesz fel).
  • A serpenyő aljába kevés olajat öntünk, nem kell úszniuk!
  • Kanállal beleadagoljuk a tésztát és kissé elterítjük.
  • Mindkét oldalát aranybarnára sütjük néhány perc alatt. Ne legyen túl forró az olaj, mert nyers marad a közepe. Ha szükséges, az olajat pótolni kell később.
  • Fogyasztható köretként vagy könnyű vacsorának tejföllel, salátával.
    gluténmentes tócsni recept

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 darabban
Energia 6741 kJ / 1609 kcal 842 kJ / 201 kcal
Zsír 84,9 g 10,6 g
  amelyből telített zsírsavak 10,0 g 1,3 g
Szénhidrát 170,4 g 21,3 g
  amelyből cukrok 8,2 g 1,0 g
Rost 24,0 g 3,0 g
Fehérje 29,5 g 3,7 g
12,0 g 1,50 g

A gluténmentes tócsni recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes tócsni recept

Mária’s gluténmentes tócsni

 

Kategória: , , , , , , ,