Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Töltött gluténmentes kalács – tejmentesen

Kis Blanka így készül a Húsvétra:

Nem tudod, hogy mi legyen Húsvétkor a reggeli?

Ne is gondolkodj tovább, itt a megoldás! Ha nem szeretnél az ünnep napján nekiállni valamilyen bonyolultabb reggelit készíteni, akkor készítsd el ezt a receptet pár nappal előtte, ugyanis ezt a kalácsot csak fel kell vágnod, esetleg zöldségekkel tálalhatod, és már kész is! Nem kell aznap reggel tojást főzni, sonkát szeletelni, ugyanis ebben a kalácsban minden benne van!
Főtt tojás, húsvéti sonka, kolbász és egy vékony rétegnyi mustár, ez mind egy kalácson belül! * Ráadásul ez a receptem glutén-és tejmentes is!

Töltött gluténmentes kalács tejmentesen elkészítve

Hozzávalók 2 db gluténmentes kalácshoz:

töltött gluténmentes kalács húsvéti receptA tésztához:

A töltelékhez:

  • 130 g Gyulai kolbász, vékony karikára vágva
  • 150 g főtt sonka, vékony szeletekre vágva
  • 2 db. főtt tojás, vékony szeletekre vágva
  • 2 evőkanál mustár

A kenéshez:

  • 1 tojás, villával felverve

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. 2 óra

  • Előkészítés: 30 perc
  • Kelesztés: 60 perc
  • Sütés: 30-35 perc

Elkészítés:

  • 2 dl szójatejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
  • A lisztet egy nagy tálba öntjük, és elkeverjük benne a sót, meg az útifűmaghéjat. Ezután adjuk hozzá a maradék (2 dl) szójatejet, az olvasztott margarint, a 2 tojást és a felfutott élesztőt is.
    Robotgép dagasztófejének segítségével addig dagasztjuk, amíg a tészta össze nem áll. Takarjuk le a tálat tiszta konyharuhával, és kelesszük a tésztát 1 órán át.
  • Ha megkelt, akkor borítsuk ki lisztezett nyújtódeszkára, és gyúrjuk át, majd két részre osztjuk, és mindkét részt kinyújtjuk téglalappá. A téglalapot képzeletben 3 részre osztjuk (a hosszabb oldalával párhuzamosan), akár be is jelölhetjük kés segítségével, de vigyázzunk, hogy a tésztát ne vágjuk el, csak egy jelölőcsíkot húzzunk. A középső részt megkenjük a mustárral és rápakoljuk a sonkaszeletek, a kolbász, és a tojás felét. A másik felét a másik téglalapra nyújtott tésztára pakoljuk rá, ugyanígy eljárva. A töltelék mellett maradt két sáv, ezeket bevagdossuk átlósan a töltelékig, úgy hogy kb. 2 cm-es csíkokat kapjunk. Ezután jön a hajtogatás. A felső sáv legszélső csíkját ráhajtjuk a töltelékre, aztán megkenjük a tetejét tojással, és ráhajtjuk az alsó sáv első csíkját, aztán jön újból a felső sáv következő csíkja, aztán az alsó sávé. Úgy hajtogassuk, hogy a tölteléket teljesen befedjük a tésztával, vagyis sehol se látszódjon ki. Ugyanígy hajtogassuk rá a tésztát a töltelékre a másik téglalapunknál is. Így lesz két kalácsunk.
  • Kenjük meg a kimaradt részeket is a tojással, majd melegítsük elő a sütőnket, 180 °C-ra és légkeveréses fokozaton, 30-35 percig süssük.
    Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Kihűlve, sok zöldséggel tálaljuk.

* TIPP: A gluténmentes kalács recept tejmentes, így cöliáka mellé társult tejfehérje allergia és laktózintolerancia esetén is beépíthető a diétás étrendbe.

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. (rúd)
kalácsban
1 db. kalácsból
8 szelet esetén 1 szeletben
Energia 16586 /kJ / 3968 kcal 8293 kJ / 1984 kcal 1036 kJ / 248 kcal
Zsír 160,8 g 80,4 g 10,1 g
  amelyből telített zsírsavak 67,2 g 33,6 g 4,2 g
Szénhidrát 489,2 g 244,6 g 30,6 g
  amelyből cukrok 41,0 g 20,5 g 2,6 g
Rost 43,5 g 21,8 g 2,7 g
Fehérje 113,8 g 56,9 g 7,1 g
19,27 g 9,65 g 1,21 g

A töltött gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el. Gluténmentes gasztronómia rovatunk háziasszonyának, Kis Blankának a receptje

töltött kalács húsvéti gluténmentes recept

Húsvéti gluténmentes kalács

Kategória: , , ,