Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Mini répatorta – izgalmas tökmagos változatban

Szerintünk nem telhet el húsvét répatorta nélkül! Dietetikusunk legújabb receptjében a dió helyett tökmaglisztet, cukor helyett pedig természetes édesítőket használt, hogy olyanok is ehessék, akiknek szénhidrát-anyagcsere problémájuk van! Reméljük mindenki kipróbálja az ünnepekkor!

Hozzávalók 10 db muffinhoz:mini gluténmentes répatorta recept

  • 200 g sárgarépa (tisztított mennyiség)
  • 100 g hajdinaliszt
  • 50 g tökmagliszt
  • 50 g olívaolaj
  • 3 közepes méretű (M-es) tojás
  • 50 g eritrit (édesítőszer)
  • 50 g nyírfacukor (xilit, édesítőszer)
  • csipet szerecsendió és gyömbér
  • 1 teáskanál facsart citromlé
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor

Krémhez:

  • 100 g * habtejszín
  • 50 g sovány * krémsajt
  • 1 evőkanál porzselatin
  • kevés citromlé + édesítő ízlés szerint

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
  • A répákat hámozzuk meg, majd kis lyukú reszelőn reszeljük le.
  • A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a sütőport és a fűszereket, majd keverjük össze. A tojásokat mossuk meg, válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra az édesítőkkel, a fehérjét pedig verjük habbá. A reszelt répát keverjük össze a lisztekkel, adjuk hozzá az olívaolajat, a citromlevet és a tojássárgájás keveréket is. Keverjük alaposan át a tésztát, majd a legvégén forgassuk bele a tojásfehérje habot is.
  • A kibélelt muffinformákba töltsük bele a masszát, majd előmelegített sütőbe téve 20 perc alatt süssük készre.
  • A krémhez verjük habbá a jól behűtött habtejszínt, majd keverjük hozzá a krémsajtot, a zselatint, a citromlevet és ízlés szerint egy kevés édesítőt. Tálalásig tegyük hűtőbe.
  • Tálaláskor a kihűlt muffinokat vágjuk félbe, kenjük meg a krémmel, majd tegyük rá a tetejét, amit szintén kenjünk meg kevés krémmel. Szórjuk meg tökmaggal és kínálhatjuk is.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Nehézségi szint: kezdő

* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is!

Tápanyagtartalom egy adagban (10 esetében):

Energia 177,5 kcal/742 kJ
Fehérje 6,8 g
Zsír 10,8 g
amelyből telített zsírsavak 3,3 g
Szénhidrát 12 g
amelyből cukor 0,5 g
Élelmi rost 1,7 g

A gluténmentes répatorta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , ,

Ad