Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Húsvéti répás cupcake – egy igazi ünnepi desszert

Vica húsvétra különlegesen feldíszített gluténmentes cupcake csodákkal készült.

Sziasztok!

Húsvét alkalmából egy igazi nyuszis gluténmentes süteményt hoztam, ami sokkal finomabb, mint ahogy elsőre hangzik. Legalábbis nálam így volt. Mindig is idegenkedtem az olyan süteményektől, aminek bármi köze van a répához. Úgy voltam vele, hogy a répa nem illik sütibe és kész. Aztán már egy jó ideje figyelem a répatortákat, és gondoltam egyszer élünk, kipróbálom, de nem tortában, hanem cupcake-ben (ejtsd: kápkék) és kicsit átalakítva a receptet, amit az interneten találtam. Könnyű volt elkészíteni és hát a végeredmény számomra is meglepő volt, ugyanis annyira finom lett, hogy tutira állandósulni fog a „megsütni listámon”.

húsvéti gluténmentes cupcake muffin recept

Hozzávalók 10 – 12 darabhoz:

Cupcakehez:

  • 110 g rizsliszt
  • 10 g mandulaliszt
  • 60 g darált dió
  • 100 g reszelt sárgarépa
  • 1 narancs héja
  • 2 kávéskanál gluténmentes sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 150 g cukor
  • 2 közepes méretű (M-es) tojás
  • 50 g margarin
  • 4 evőkanál tej

Krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 0,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 60 g olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál vanília aroma

Elkészítés:

  • 180 °C-ra melegítsük elő a sütőt, amíg elkészítjük a tésztát
  • a liszteket keverjük össze a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral és a narancs lereszelt héjával
    húsvéti répás gluténmentes cupcake készítés
  • a cukrot verjük habosra a margarinnal, majd adjuk hozzá a tojásokat is és keverjük együtt, amíg krém állaga nem lesz
  • a krémet és a tejet adjuk a lisztkeverékhez, majd forgassuk hozzá a reszelt répát is
    húsvéti répás gluténmentes muffin készítés
  • a kapott tésztát tegyük be a muffin formákba
  • tegyük a sütőbe és 180 °C-on 20-25 percig süssük
    húsvéti répás gluténmentes muffin recept
  • a cupcakeket hagyjuk kihűlni, addig elkészítjük a krémet, amivel díszítjük
  • a krémhez keverjük simára a hozzávalókat és kanalazzuk egy habzsákba
    húsvéti répás gluténmentes muffin
  • a habzsák segítségével díszítsük a cupcakek tetejét
    húsvéti gluténmentes muffin répávalé

Elkészítési idő sütés nélkül, kb. 55 perc

  • előkészítés: 30 perc
  • sütés: 20-25 perc

Nehézségi szint: közepes

Tápanyagtartalom 10 – 12 darab cupcake (tortácska, mini torta) készítésekor

Tápanyagtartalom 10 cupcake készítésekor
1 darabban
12 cupcake készítésekor
1 darabban
Energia 1543,3 kJ / 371,3 kcal 1293,5 kJ / 310,2 kcal
Fehérje 4,2 g 3,5 g
Zsír 24,8 g 20,7 g
  amelyből telített zsírsavak 12,1 g 10,1 g
Szénhidrát 30,1 g 25,2 g
  amelyből cukrok 18,5 g 15,5 g
Rost 1,1 g 0,9 g

A gluténmentes cupcake recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A dietetikus tippje: mértékkel fogyasszunk az igen étvágygerjesztő minitortákból, mert cukor és zsírtartalma miatt kicsit tömény.

Kategória: , , ,