Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Gyakran fordul elő, hogy alapos kutató munka után sem sikerül fényt deríteni egyes betegségekre, főleg ritka előfordulásuk miatt. Ne felejtsük el, bárki bármilyen ételre, vagy annak összetevőjére lehet allergiás, és/vagy érzékeny
Sokan szenvednek gluténérzékenység tüneteitől, emésztési panaszoktól, amelyek kivizsgálásával nem foglalkoznak.
Ez komoly probléma, hiszen fel nem ismert gluténérzékenység súlyos betegségeket okoz. Pedig, a glutén okozta betegségek ma már szabad utat kapnak kivizsgálás, korrekt terápia szempontjából, mégis előfordul, hogy a részletes kivizsgálás után, sem derül fény a valódi okra.
Ez sajnos azért lehetséges, mert a tünetek egybe folynak, nem kellőképpen specifikusak, és szakorvos legyen a talpán, aki elsőre ki tud szúrni speciális allergiákat. Ezért van szükség, addig menni 1-1 probléma megoldása után, amíg a beteg és a szakorvos számára megnyugtató okot fel nem tudnak tárni a tünetekkel kapcsolatban, hogy a betegség kezelhető legyen.
Régi szóhasználat a lisztérzékenység,
mely aztán már végképp nem fedi a gluténintolerancia betegséget – bár sajnos még ma is nagyon gyakran használják – hiszen ki kell tudni választani, mi is az ok.
Készítettünk a ma rendelkezésre álló információk alapján egy a gabonákkal kapcsolatos érzékenységi – allergiás táblázatot, hogy ezzel is az Önök segítségére legyünk!
Gabonákkal kapcsolatos érzékenységi – allergiás táblázat
Gluténérzékenység, gluténszenzitív enteropathia, cöliákia | Duhring-betegség | Gabonaallergia, gluténallergia, búzaallergia | |
Oka | Multifaktorális autoimmun folyamat, mely során a gabonafélékben található glutén fehérjéi ellen antitestek termelődnek, és főként emésztőrendszeri tünetekkel, tápanyag felszívódási zavarral jár, annak minden szövődményével. | A cöliákiában ismertetett glutén okozta multifaktorális autoimmun folyamat, főként jellegzetes bőrtünetekkel jár. | A gabona eredetű táplálék allergénként viselkedik, mely hatására az immunrendszer fokozott mértékben aktiválódik. Ennek során több típusú reakciót is kiválthat. |
Tünetei | Gluténérzékenység elsődleges tünetei
Gluténérzékenység másodlagos tünetei
|
|
Gyomor-bélrendszeri tünetek:
Bőrtünetek:
Légúti tünetek:
Hematológiai tünetek Idegrendszeri tünetek Extrém esetben anafilaxiás shock |
Diagnosztikája |
|
|
|
Gyógyszeres terápiája |
|
|
|
Táplálkozási terápiája |
|
Az allergiát kiváltó gabonafélék kiiktatása az étrendből, melynek időtartama egyénenként változó. De az allergia kinőhető! |
|
Diéta alapelve | Az autoimmun folyamatot kiváltó glutén kiiktatása az étrendből. | A cöliákiához hasonlóan a glutén kiiktatása az étrendből. | Az allergiát előidéző gabonafélék fehérjéinek teljes kizárása az étrendből. |
Tiltott ételek, élelmiszerek |
|
Búzaallergiában a leggyakoribb reakciót kiváltó búza komponens nem a glutén (gliadin), hanem az ά-amiláz inhibítor, a tripszin inhibitor, és csak ezeket követően jön szóba a γ- és az ά-gliadin.Így a gluténmentes élelmiszerek közül csak a teljesen búzamentes jelölésűt fogyaszthatják! | |
A glutént tartalmazó gabonák helyettesítésére használható nyersanyagok |
|
||
Glutént nem tartalmazó élelmiszerek |
|
||
Rejtve glutént tartalmazható élelmiszerek, amelyek diétahibát okozhatnak |
|
||
Tanácsok a gluténmentes konyha kialakítására |
|
||
Információk |
AOECS hivatalos logója az igazoltan gluténmentes termékek jelölésére. |
|
NCGS – nem cöliákiás glutén szenzitivitás
Létezik olyan gluténérzékenység is, amely igazoltan nem cöliákia, de a tünetek nagyon hasonlóak és gluténtartalmú étel fogyasztása után gyorsan jelentkeznek. Ez az NCGS, amely a lakosság 6-10%-t is érintheti, míg a cöliákiások száma 1-2% körül mozog. Bővebben az NCGS-ről
A gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről
A 2009. január 20-i 41/2009/EK bizottsági rendelet a gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről szabályokat fogalmaz meg, figyelembe véve, hogy a gluténérzékenységben szenvedők bizonyos határokon belül kis mennyiségű glutént képesek tolerálni.
2005 novembere óta már minden gluténtartalmú anyagot kötelező feltüntetni a csomagoláson. Viszont a maltodextrinre és a dextrinre vonatkozóan létezett az EFSA által felügyelt eljárás, amelynek alapján a 2007/68/EC direktíva hatálya alól kiemelték a búzakeményítőből készült glukózszirupokat, köztük a dextrózt és a maltodextrint, valamint az árpából készült glukózszirupot és a mezőgazdasági terményekből készült különböző eredetű, desztillált alkoholos il. szeszes italt. Az itt felsorolt összetevők eredetét nem kell megjelölni, mivel bebizonyosodott, hogy gluténtartalmuk minden esetben alatta van a 20 mg/kg (20 ppm) határértéknek.
A búzából készült glukózszirupok, köztük a dextróz és a maltodextrin gluténtartalma minden esetben alatta van az ominózus 20 mg/kg határértéknek.
Figyelmükbe ajánljuk továbbá cikksorozatunkat, “Mit ehetnek a gluténérzékenyek” címmel és összefoglaló táblázatunkat a gluténmentes diétában fogyasztható és tiltott alapanyagokról:
Kelt:2014.02.04 / Utolsó módosítás: 2021.09.03Kapcsolódó bejegyzések:
Mit jelent az hogy gluténmentes?
A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.
Mi az a glutén?
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...
Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek?
Mivel lehet kiváltani a búzalisztet? Milyen liszteket fogyaszthatnak a gluténérzékenyek? Melyik lisztet mire érdemes és lehet használni? Gluténmentes étrendbe illeszthető...
Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?
A gluténérzékenység (korábban lisztérzékenység) nem gyógyítható, de megfelelő diétával tünetei megszüntethetők, teljes élet élhető. A gluténmentes diéta azonban nem csak annyit jelent,...