Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés

gluténmentes kenyér

gluténmentes kenyér

Gyakran fordul elő, hogy alapos kutató munka után sem sikerül fényt deríteni egyes betegségekre, főleg ritka előfordulásuk miatt. Ne felejtsük el, bárki bármilyen ételre, vagy annak összetevőjére lehet allergiás, és/vagy érzékeny

Sokan szenvednek gluténérzékenység tüneteitől, emésztési panaszoktól, amelyek kivizsgálásával nem foglalkoznak.

Ez komoly probléma, hiszen  fel nem ismert gluténérzékenység súlyos betegségeket okoz. Pedig, a glutén okozta betegségek ma már szabad utat kapnak kivizsgálás, korrekt terápia szempontjából, mégis előfordul, hogy a részletes kivizsgálás után, sem derül fény a valódi okra.

Ez sajnos azért lehetséges, mert a tünetek egybe folynak, nem kellőképpen specifikusak, és szakorvos legyen a talpán, aki elsőre ki tud szúrni speciális allergiákat. Ezért van szükség, addig menni 1-1 probléma megoldása után, amíg a beteg és a szakorvos számára megnyugtató okot fel nem tudnak tárni a tünetekkel kapcsolatban, hogy a betegség kezelhető legyen.

Régi szóhasználat a lisztérzékenység,

mely aztán már végképp nem fedi a gluténintolerancia betegséget – bár sajnos még ma is nagyon gyakran használják –  hiszen ki kell tudni választani, mi is az ok.

Készítettünk a ma rendelkezésre álló információk alapján egy a gabonákkal kapcsolatos érzékenységi – allergiás táblázatot, hogy ezzel is az Önök segítségére legyünk!

Gabonákkal kapcsolatos érzékenységi – allergiás táblázat

Gluténérzékenység,  gluténszenzitív enteropathia, cöliákia  Duhring-betegség Gabonaallergia, gluténallergia, búzaallergia
Oka Multifaktorális autoimmun folyamat, mely során a gabonafélékben található glutén fehérjéi ellen antitestek termelődnek, és főként emésztőrendszeri tünetekkel, tápanyag felszívódási zavarral jár, annak minden szövődményével.  A cöliákiában ismertetett glutén okozta multifaktorális autoimmun folyamat, főként jellegzetes bőrtünetekkel jár. A gabona eredetű táplálék allergénként viselkedik, mely hatására az immunrendszer fokozott mértékben aktiválódik. Ennek során több típusú reakciót is kiválthat.
Tünetei Gluténérzékenység elsődleges tünetei

 

Gluténérzékenység másodlagos tünetei

  • Vashiány, folsavhiány: vérszegénység
  • K vitaminhiány:  vérzékenység
  • Ca, Dvitamin hiány:
  • csontanyagcsere zavara
  • Aminosav hiány: ödéma
  • A,D,E,K vitamin felszívódási zavara
  • A bőrön megjelenő viszkető, hólyagos elváltozás.
  • Elsősorban a könyök, térd valamint a farokcsont környéki bőrfelületen jelennek meg a tünetek.
  • Egyéb tünetei lehetnek: a vékonybélbolyhok károsodása valamint emésztőszervi tünetek.
  • A vakarással apró vérzések és baktérium-fertőzés is ki-alakulhat.
Gyomor-bélrendszeri tünetek:

  • hasmenés,
  • hányás,
  • hasi fájdalom,
  • véres széklet,
  • reflux

Bőrtünetek:

  • ekcéma
  • csalánkiütés
  • ajak és nyálkahártya tünetek
  • dermatitis
  • angio-ödéma

Légúti tünetek:

  • orrfolyás
  • köhögés
  • tüsszögés
  • asztma
  • szénanátha
  • bronchitis
  • fülgyulladás

Hematológiai tünetek

Idegrendszeri tünetek

Extrém esetben anafilaxiás shock

 Diagnosztikája
  • Vérvizsgálat: coeliakia-specifikus autoantitest vizsgálata
  • Vékonybél szövettani vizsgálat
  • Bőrminta vizsgálata
  • Cöliákiánál alkalmazott diagnosztikai eljárások
  • Cöliákia kizárása
  • Táplálék-tüneti napló kiértékelése
  • Bőrpróbák
  • Vérvizsgálat
  • Provokációs és eliminációs diéta
 Gyógyszeres terápiája
  • A kimutatott hiányállapotok (vas, vitamin, kalcium, fehérjehiány) pótlása.
  • Ritka refrakter cöliákia esetén szteroid kezelés ajánlott.
  • Dapson terápia
  • Esetenként szulfapyridin vagy colchicint
  • Helyileg alkalmazott krémek
  •  Tüneti kezelés
 Táplálkozási terápiája
  • Szigorú gluténmentes, élethosszig tartó diéta.
    Ehhez ajánljuk figyelmébe gluténmentes receptgyűjteményünket!
  • A kezelőorvos és dietetikus javaslatára egyes esetekben bevezethető a határértéken belüli gluténtartalommal rendelkező diétás élelmiszer 20 mg glutén/kg alatt
Az allergiát kiváltó gabonafélék kiiktatása az étrendből, melynek időtartama egyénenként változó.
De az allergia kinőhető!
 Diéta alapelve Az autoimmun folyamatot kiváltó glutén kiiktatása az étrendből. A cöliákiához hasonlóan a glutén kiiktatása az étrendből. Az allergiát előidéző gabonafélék fehérjéinek teljes kizárása az étrendből.
 Tiltott ételek, élelmiszerek
  • Búza és búzaeredetű termékek
  • Rozs és rozseredetű termékek
  • Árpa és árpaeredetű termékek
  • Egyes esetekben a  zab és zaberedetű termékek
  • Tönköly (tönkölybúza) és őrleménye
  • Kamut-búza és őrleménye
  • Fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termékek
  • A fenti magok pelyhesített változata
  • Gluténliszt, maláta, malátakivonat
  • A „búza és búzaeredetű termékek” a következők:
  • búzaliszt, búzakorpa, búzatöret, búzadara,
  • búzacsíra, búzacsíraolaj, búzakeményítő, módosított búzakeményítőfélék, hidrolizált búzafehérje,  búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer
  • Glutént tartalmaznak fentiek közül bármelyikkel készült termékekkel analóg termékek.
  • Gluténmentesnek minősülnek továbbá mindazok az élelmiszerek, amelyeket a KÉKI Biológiai Osztály Laboratóriumában végzett vizsgálat szakértői véleménye gluténmentesnek nyilvánít.
Búzaallergiában a leggyakoribb reakciót kiváltó búza komponens nem a glutén (gliadin), hanem az ά-amiláz inhibítor, a tripszin inhibitor, és csak ezeket követően jön szóba a γ- és az ά-gliadin.Így a gluténmentes élelmiszerek közül csak a teljesen búzamentes jelölésűt fogyaszthatják!
A glutént tartalmazó gabonák helyettesítésére használható
nyersanyagok
  • Rizs, burgonya, kukorica, szója, babliszt, szezámmag, guar, lupin, teff, sárgaborsó, manióka, agar-agar, csillagfürt, tápióka stb.
  • Alternatív gabonafélék: cirok, köles, hajdina, quinoa, amarant
  • Gluténmentes élelmiszerek
Glutént nem tartalmazó élelmiszerek
  • Natúr tej, író, tehéntúró, juhtúró, kemény sajtok
  • Tőkehúsok, halak
  • Tojás
  • Gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék, gyorsfagyasztott és natúr konzervipari készítmények
  • Gluténmentes bébiételek
  • Zöld- és száraz fűszernövények
  • Víz, ásványvíz, szénsavas üdítők, teák, gyógyteák, babkávéból készült kávé, valódi kakaó
  • Bor, a kukoricából készített sör, a valódi gyümölcspálinka és az aromából és tiszta szeszből készített alkoholos italok
Rejtve glutént tartalmazható élelmiszerek, amelyek diétahibát okozhatnak
  • Ízesített tej, tejtermékek, tejdesszertek, joghurthabok, túrókrémek, ízesített joghurtok
  • Kefir, joghurt, tejföl gluténmentességét, a gyártónak kell szavatolnia, mert állományjavítóként glutént tartalmazhatnak
  • Malátakávéval ízesített tejes italok, instant kakaók, kávék
  • Magasabb feldolgozottságú zöldség- és gyümölcskészítmények (dzsemek, lekvárok, mártások, készételek)
  • Kész sütemények, kekszek, csokoládék, édességek
  • Margarinok, vajkrémek
  • Leves- és mártásporok, ételízesítők, fűszerkeverékek, fűszerkrémek, ketchup, mustár, majonéz
  • Rostos gyümölcslevek, üdítők (ha adalékot tartalmaznak)
 Tanácsok a gluténmentes konyha kialakítására
  • Külön:
    • gyúródeszka
    • kenyérpirító (ma már kapható, kenyérpirítóba való speciális zacskó, mely mosható!)
    • kenyérsütőgép használata
  • Bő zsírban sütésnél először a gluténmentes élelmiszert süssük ki
  • Ügyeljünk az evőeszközök, konyhai eszközök tisztaságára
Információk
  • A rejtve glutént tartalmazható élelmiszerek esetében mindig olvassuk el a címke információit
  • A jelölésköteles allergének közé tartozik a glutént tartalmazó gabona
  • Gluténmentes jelölés: áthúzott búzakalász jel, szöveges felirat: gluten free
  • Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által közzétett gluténmentes élelmiszerek listája
  • Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank kiadványa
  • Magyar Élelmiszerkönyv
  • Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete
  • Cégek honlapján közzétett információk
gluténmentes jel

gluténmentes jel

 

keresztezett gabona gluténmentes jelölés

AOECS hivatalos logója az igazoltan gluténmentes termékek jelölésére.

  • Búzamentes termékek tartalmazhatnak más gabonaféléket, például rozst, így nem biztos, hogy gluténmentes is.
    Búzamentes angolul: wheat-free
  • Gluténmentes termékek viszont tartalmazhatnak egyéb, búzában található fehérjéket.
    Tehát lehet, hogy ezek nem ajánlottak azoknak, akik allergiásak a búzára.

búzamentes jel

búzamentes jel

NCGS – nem cöliákiás glutén szenzitivitás

Létezik olyan gluténérzékenység is, amely igazoltan nem  cöliákia, de a tünetek nagyon hasonlóak és gluténtartalmú étel fogyasztása után gyorsan jelentkeznek. Ez az NCGS, amely a lakosság 6-10%-t is érintheti, míg a cöliákiások száma 1-2% körül mozog. Bővebben az NCGS-ről

A gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről

A 2009. január 20-i 41/2009/EK bizottsági rendelet a gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről  szabályokat fogalmaz meg, figyelembe véve, hogy a gluténérzékenységben szenvedők bizonyos határokon belül kis mennyiségű glutént képesek tolerálni.

2005 novembere óta már minden gluténtartalmú anyagot kötelező feltüntetni a csomagoláson. Viszont a maltodextrinre és a dextrinre vonatkozóan létezett az EFSA által felügyelt eljárás, amelynek alapján a 2007/68/EC direktíva hatálya alól kiemelték a búzakeményítőből készült glukózszirupokat, köztük a dextrózt és a maltodextrint, valamint az árpából készült glukózszirupot és a mezőgazdasági terményekből készült különböző eredetű, desztillált alkoholos il. szeszes italt. Az itt felsorolt összetevők eredetét nem kell megjelölni, mivel bebizonyosodott, hogy gluténtartalmuk minden esetben alatta van a 20 mg/kg (20 ppm) határértéknek.

A búzából készült glukózszirupok, köztük a dextróz és a maltodextrin gluténtartalma minden esetben alatta van az ominózus 20 mg/kg határértéknek.

Figyelmükbe ajánljuk továbbá cikksorozatunkat, “Mit ehetnek a gluténérzékenyek” címmel és összefoglaló táblázatunkat a gluténmentes diétában fogyasztható és tiltott alapanyagokról:

Mit ehetnek a gluténérzékenyek? Mit nem ehetnek a lisztérzékenyek?

Mit ehetnek és mit NEM a gluténérzékenyek?



Kapcsolódó bejegyzések:

Mit jelent az hogy gluténmentes?
Mit jelent az hogy gluténmentes?

A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek?
Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek?

Mivel lehet kiváltani a búzalisztet? Milyen liszteket fogyaszthatnak a gluténérzékenyek? Melyik lisztet mire érdemes és lehet használni? Gluténmentes étrendbe illeszthető...

Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?
Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?

A gluténérzékenység (korábban lisztérzékenység) nem gyógyítható, de megfelelő diétával tünetei megszüntethetők, teljes élet élhető. A gluténmentes diéta azonban nem csak annyit jelent,...

, , , , , , , ,