Mézes puszedli – gluténmentesen, ahogy Éva készíti
Napok óta rágja a lányom a fülem, ő gluténmentes mézes puszedlit szeretne enni, de olyan igazi puszedlit, amin olyan igazi máz van.
Ritka nap a mai, előbb értem haza a munkából, mint Sára az iskolából, gondoltam mekkora meglepetés és öröm lesz, ha igazi mézes puszedlivel várom. Az egész puszedli gyártás folyamata fél óránál nem tart tovább. Ahogy a kis golyócskák elkezdenek sülni, mézeskalács illat tölti be az egész lakást. Amíg sül a puszedlink, a mázat gyorsan bekeverjük, elmosogatunk és várjuk haza a kis csemetét.
Nyílik az ajtó, az előszobából hallom az érdeklődő kérdést: anya, mi ez a finom illat, mit sütöttél nekem? Én pedig mosolygok és várom, hogy megpillantsa a dekoratívnak ugyan nem nevezhető, de házi, igazi mázas puszedliket. Én már akkor tudom, az íze mennyei, muszáj volt mázcsurgatás közben egyet véletlenül eltörni, csak a kóstolás kedvéért.
Ha marad, a gluténmentes mézes puszedli tökéletes nasi az iskolában uzsira és tízóraira.
Ebből a mennyiségből 26 db gluténmentes mázas-mézes puszedli süthető.
Hozzávalók a tésztához:
- 400 g Doves Farm (plain white) flour gluténmentes lisztkeverék
- 100 g porcukor
- 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál gluténmentes kakaó
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- pár csepp citromlé
- 1 egész tojás, és 1 tojás sárgája
- 150 g akácméz (virágmézből is készíthető)
- 80 g margarin
- 1 tojásfehérje
- 120 g porcukorral
Elkészítés
- A tészta száraz összetevőit egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a margarint, a mézet és összegyúrjuk a masszát.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, tyúktojás sárgája méretű gombócokat készítünk és nem túl szorosan egymás mellé tesszük.
- Előmelegített 200 °C fokos sütőben körülbelül 8-10 percig sütjük. Mikor már nem forró a puszedli, de még meleg, akkor mártjuk meg a mázban az egyik oldalukat, majd egy tálra tesszük, hamar meg fog száradni.
Máz elkészítése:
- A tojásfehérjét a porcukorral 3 részletben, fokozatosan villával elkeverünk. Nem kell habosítani, csak oszlassuk el.
(Ez a máz mennyiség kb. fél adag gluténmentes mézes puszedlihez elegendő, ha az egész felületét be szeretnénk fedni: 2 tojásfehérjét 240 g porcukorral keverünk el.)
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi színt: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben adagban mázzal együtt |
1 puszedliban mázzal együtt 26 készítésekor |
Energia | 3405 kcal / 14199 kJ | 131 kcal / 386 kJ |
Fehérje | 35,0 g | 1,3 g |
Zsír | 48,6 g | 1,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 12,2 g | 0,5 g |
Szénhidrát | 685,2 g | 26,4 g |
amelyből cukrok | 363,1 g | 14,0 g |
Rost | 5,5 g | 0,2 g |
A gluténmentes mézes puszedlii recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el
További Íz-Lik recept Évától ITT.
- Recept címke: 30 perc alatt citrom cukor Doves farm lisztkeverék kakaópor karácsonyi GM receptek lisztkeverék margarin méz őrölt fahéj szegfűszeg szódabikarbóna tojás uzsonna és tízórai