Mézes puszedli – gluténmentesen, ahogy Éva készíti
Napok óta rágja a lányom a fülem, ő gluténmentes mézes puszedlit szeretne enni, de olyan igazi puszedlit, amin olyan igazi máz van.

Ritka nap a mai, előbb értem haza a munkából, mint Sára az iskolából, gondoltam mekkora meglepetés és öröm lesz, ha igazi mézes puszedlivel várom. Az egész puszedli gyártás folyamata fél óránál nem tart tovább. Ahogy a kis golyócskák elkezdenek sülni, mézeskalács illat tölti be az egész lakást. Amíg sül a puszedlink, a mázat gyorsan bekeverjük, elmosogatunk és várjuk haza a kis csemetét.
Nyílik az ajtó, az előszobából hallom az érdeklődő kérdést: anya, mi ez a finom illat, mit sütöttél nekem? Én pedig mosolygok és várom, hogy megpillantsa a dekoratívnak ugyan nem nevezhető, de házi, igazi mázas puszedliket. Én már akkor tudom, az íze mennyei, muszáj volt mázcsurgatás közben egyet véletlenül eltörni, csak a kóstolás kedvéért.
Ha marad, a gluténmentes mézes puszedli tökéletes nasi az iskolában uzsira és tízóraira.
Ebből a mennyiségből 26 db gluténmentes mázas-mézes puszedli süthető.
Hozzávalók a tésztához:
- 400 g Doves Farm (plain white) flour gluténmentes lisztkeverék
- 100 g porcukor
- 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál gluténmentes kakaó
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- pár csepp citromlé
- 1 egész tojás, és 1 tojás sárgája
- 150 g akácméz (virágmézből is készíthető)
- 80 g margarin
- 1 tojásfehérje
- 120 g porcukorral
Elkészítés
- A tészta száraz összetevőit egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a margarint, a mézet és összegyúrjuk a masszát.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, tyúktojás sárgája méretű gombócokat készítünk és nem túl szorosan egymás mellé tesszük.

- Előmelegített 200 °C fokos sütőben körülbelül 8-10 percig sütjük. Mikor már nem forró a puszedli, de még meleg, akkor mártjuk meg a mázban az egyik oldalukat, majd egy tálra tesszük, hamar meg fog száradni.

Máz elkészítése:
- A tojásfehérjét a porcukorral 3 részletben, fokozatosan villával elkeverünk. Nem kell habosítani, csak oszlassuk el.
(Ez a máz mennyiség kb. fél adag gluténmentes mézes puszedlihez elegendő, ha az egész felületét be szeretnénk fedni: 2 tojásfehérjét 240 g porcukorral keverünk el.)
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi színt: kezdő
| Tápanyagtartalom | az egészben adagban mázzal együtt |
1 puszedliban mázzal együtt 26 készítésekor |
| Energia | 3405 kcal / 14199 kJ | 131 kcal / 386 kJ |
| Fehérje | 35,0 g | 1,3 g |
| Zsír | 48,6 g | 1,9 g |
| amelyből telített zsírsavak | 12,2 g | 0,5 g |
| Szénhidrát | 685,2 g | 26,4 g |
| amelyből cukrok | 363,1 g | 14,0 g |
| Rost | 5,5 g | 0,2 g |
A gluténmentes mézes puszedlii recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el
További Íz-Lik recept Évától ITT.
- Recept címke: 30 perc alatt citrom cukor Doves farm lisztkeverék kakaópor karácsonyi GM receptek lisztkeverék margarin méz őrölt fahéj szegfűszeg szódabikarbóna tojás uzsonna és tízórai
















Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

