Vakondtúrás torta – ez is Íz-Lik
Vakondtúrás torta – klasszikus recept, most gluténmentes változatban elkészítve A Gluténmentes Íz-Lik rovat háziasszonya Kohári Éva által:
Talán a legegyszerűbb gluténmentes torta, amit valaha sütöttem: pillanatok alatt összeállítható, számtalan gyümölccsel finom, de a legszebb az egészben, semmiféle kézügyességet nem igényel az elkészítése, díszítése.
Tökéletesen megállja a helyét ünnepnapokon, de egy gyors, hétvégi desszertnek sem utolsó.
Én most banánnal készítettem, de alig várom az eperszezont…. banán, tejszín, csoki… hmmmm…. mesteri hármas.
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához (kb. 12 – 14 szelethez)
gluténmentes piskóta
- 200 g margarin
- 250 g kristálycukor
- 4 egész közepes méretű (M-es) tojás
- 2 teáskanál GM sütőpor
- 300 g Nutri Free Mix per Dolci gluténmentes liszt
- 60 g holland gluténmentes kakaópor
Töltelék
- 4 db banán
- 400 g habtejszín
- 90 g csokidara
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítés
- A margarint habosra keverjük a kristálycukorral, majd ehhez adjuk hozzá egyesével a tojásokat.
- A lisztet, kakaóport, sütőport elkeverjük és apránként a margarinos krémhez adjuk.
- Egy 24 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk és egyenletesen eloszlatjuk benne a piskótát.
- 180 °C fokra előmelegített sütőben megsütjük. Az én sütőmben ez pont 60 perc volt, de érdemes 45 perc után tűpróbát végezni, ha nem ragad rá a piskóta a tűre, akkor kész van.
- A megsült piskótát teljesen hagyjuk kihűlni.
- A tejszínt kemény habbá verjük, a nagyon édes szájúak esetleg 2 evőkanál porcukrot adhatnak hozzá.
- A kemény habba belekeverjük óvatosan a csokireszeléket.
- A kihűlt piskóta belsejét kanál segítségével kikaparjuk.
- Vékonyan kikenjük a belsejét krémmel.
- Szép sorba, egymás mellé fektetjük a megpucolt banánokat, majd a tetejére halmozzuk a krémet.
- A krém tetejét megszórjuk a piskóta kikapart, összemorzsolt belsejével.
- Érdemes akár egy éjszakára hűtőszekrénybe tenni, így az ízek még jobban összeérnek.
Nehézségi szint: közepes
Elkészítési idő: 90 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 szelet esetén
1 db tortában |
14 szelet esetén
1 db tortában |
Energia | 6075 kcal / 25515 kJ | 507 kcal / 3129 kJ | 434 kcal / 1822 kJ |
Fehérje | 59,6 g | 5,0 g | 4,3 g |
Zsír | 310,6 g | 25,9 g | 22,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 166,5 g | 13,9 g | 11,9 g |
Szénhidrát | 719,0 g | 59,9 g | 51,4 g |
amelyből cukrok | 409,4 g | 34,1 g | 29,2 g |
Rost | 18,2 g | 1,5 g | 1,3 g |
A gluténmentes vakondtúrás torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: banán csokidara cukor habtejszín kakaópor lisztkeverék margarin Nutri free Mix per Dolci lisztkeverék sütőpor tojás torta vanília aroma