Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Sztrapacska glutén nélkül elkészítve

Kiváló gyorsan elkészíthető és laktató étel a sztrapacska. Természetesen glutén nélkül elkészítve 🙂

gluténmentes sztrapacska receptHozzávalók: 3 – 4 adag

  • 30 dkg tisztított burgonya (kb. 38 – 40 dkg nem tisztított)
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 13,5 dkg barna rizsliszt
  • annyi víz, hogy sűrű masszát kapjunk

Tálaláshoz:

  • 12,5 dkg juhtúró
  • 15 dkg szalonna
  • ízlés szerint tejföl
  • 1 – 2 evőkanál étolaj

Elkészítés:

  • A burgonyát megmossuk, majd lereszeljük.
  • Besózzuk, hagyjuk 15 percet állni, majd kinyomkodjuk.
  • Hozzáadjuk a tojásokat, és a barna rizslisztet, majd alaposan kikeverjük, hozzáadunk annyi vizet, hogy sűrű masszát kapjunk.
  • Forró, lobogó vízbe szaggatjuk, kifőzzük, majd leszűrjük.
  • A szalonnát felkockázzuk, majd kis olajon megsütjük, majd kiszedjük a szalonnát, a galuskát viszont ebbe beletesszük, megforgatjuk, „sütjük” pár percig
  • Ezután belemorzsoljuk a juhtúrót, és megolvasztjuk benne.
  • Tálra tesszük, tejfölt teszünk rá, szalonnával tálaljuk.

Nehézség: közepes

Elkészítési idő: kb. 50-60 perc

Tápanyagtartalom az egészben 3 adag esetén
1 adag sztrapacskában
4 adag esetén
1 adag sztrapacskában
Energia 1800 kcal /7524 kJ 600 kcal /2508 kJ 450 kcal / 18810 kJ
Fehérje 68,0 g 22,7 g 17,0 g
Zsír 100,8 g 33,6 g 25,2 g
  amelyből telített zsírsavak 42,5 g 14,2 g 10,6 g
Szénhidrát 142,4 g 47,5 g 35,6 g
  amelyből cukrok 3,5 g 1,2 g 0,9 g
Rost 13,3 g 4,4 g 3,3 g

A gluténmentes sztrapacska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes sztrapacska recept

gluténmentes sztrapacska recept

Kategória: , ,