Húsvéti sós gluténmentes kalács
Egy igazi húsvéti klasszikus recept a sós kalács. Mi is elkészítettük gluténmentes változatban. Sós gluténménmentes kalács a húsvéti asztalra!
Hozzávalók: 1 db. 370 grammos kalácshoz
- 20 dkg Nutri Free Mix per Pane gluténmentes kenyérpor
- 1 db közepes méretű tojás (M-es)
- 3,5 g gluténmentes porélesztő
- 1 kávéskanál só
- 4 dkg zsír
- 1,5 dl víz
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás a kenéshez
- rizsliszt a gyúráshoz
- ízlés szerint fűszerezhetjük is
- a kalács tetejét sajttal is megszórhatjuk
Elkészítés:
- A lisztet a sóval, tojással, zsírral elmorzsoljuk, és hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük benne, majd pedig a kézmeleg vizet is beleöntjük
- Jó alaposan kidolgozzuk.
- Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- Pihentetés után rizslisztes lapon átdolgozzuk, három részre osztjuk és kisodorjuk.
- Kalácsot fonunk, majd egy szilikon kenyérformába tesszük
- Lekenjük a felvert tojással.
- 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 100 perc (az 1 óra kelesztés is benne van)
Tápanyagtartalom | az egészben, sajt szórás nélkül |
8 szelet esetén
1 kalácsban (kb. 5 dkg) |
Energia | 1286 kcal / 5401 kJ | 161 kcal / 675 kJ |
Fehérje | 19,3 g | 2,4 g |
Zsír | 51,6 g | 6,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 20,1 g | 2,5 g |
Szénhidrát | 177,4 g | 22,2 g |
amelyből cukrok | 7,4 g | 0,9 g |
Rost | 4,9 g | 0,6 g |
A sós gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
További húsvéti gluténmentes receptötletek:
- Recept címke: élesztő gluténmentes péksütemények húsvéti receptek kalács lisztkeverék Nutri free Mix per Pane lisztkeverék rizsliszt sajt só tojás víz zsír