Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Húsvéti sós gluténmentes kalács

Egy igazi húsvéti klasszikus recept a sós kalács. Mi is elkészítettük gluténmentes változatban. Sós gluténménmentes kalács a húsvéti asztalra!

gluténmentes sós kalács receptHozzávalók: 1 db. 370 grammos kalácshoz

  • 20 dkg Nutri Free Mix per Pane gluténmentes kenyérpor
  • 1 db közepes méretű tojás (M-es)
  • 3,5 g gluténmentes porélesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 4 dkg zsír
  • 1,5 dl víz
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás a kenéshez
  • rizsliszt a gyúráshoz
  • ízlés szerint fűszerezhetjük is
  • a kalács tetejét sajttal is megszórhatjuk

Elkészítés:

  • A lisztet a sóval, tojással, zsírral elmorzsoljuk, és hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük benne, majd pedig a kézmeleg vizet is beleöntjük
  • Jó alaposan kidolgozzuk.
  • Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  • Pihentetés után rizslisztes lapon átdolgozzuk, három részre osztjuk és kisodorjuk.
  • Kalácsot fonunk, majd egy szilikon kenyérformába tesszük
  • Lekenjük a felvert tojással.
  • 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 100 perc (az 1 óra kelesztés is benne van)

Tápanyagtartalom az egészben,
sajt szórás nélkül
8 szelet esetén

1 kalácsban (kb. 5 dkg)

Energia 1286 kcal / 5401 kJ 161 kcal / 675 kJ
Fehérje 19,3 g 2,4 g
Zsír 51,6 g 6,5 g
  amelyből telített zsírsavak 20,1 g 2,5 g
Szénhidrát 177,4 g 22,2 g
  amelyből cukrok 7,4 g 0,9 g
Rost 4,9 g 0,6 g

A sós gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

húsvéti gluténmentes kalács

További húsvéti gluténmentes receptötletek:

Kategória: , ,