Blanka csokis laktóz- és gluténmentes croissant receptje
Kis Blanka – Gluténmentes Gasztronómia rovata indult weboldalunkon, Blanka még csak tanuló, de rendkívül tehetséges a konyhában, így szerkesztőségünk felkérte, hogy ossza meg velünk legkedvesebb gluténmentes receptjeit nálunk is. Blanka blogja a Facebook-on Gluténmentes Gasztronómia címmel itt érhető el, ahol további tippek és tanácsok is olvashatóak!
Laktóz- és gluténmentes csokis croissant recept
Én mindig szeretem elkészíteni otthon azt, amit megeszek, és nem pedig a boltban megvenni. Tudom, hogy sokkal időigényesebb, de ha egyszer elhatározom, hogy én bizony gluténmentes leveles tésztát mától nem a boltban veszek, hanem otthon készítek, akkor általában úgy is csinálom. És persze a végeredmény sokkal finomabb lesz, hiszen frissen készül!
Most is nehéz fába vágtam a fejszém, hiszen házi készítésű csokis gluténmentes croissant-t sütöttem, ami sajnos nem készül el 20 perc alatt. Viszont megéri a sok fáradozás, hiszen kívül roppanós, belül puha és réteges süteményt kapunk. Nagyszerű reggeli lehet a napindító kávé mellé!
Hozzávalók kb. 18 darabhoz
- 420 g Schär „Mix B” gluténmentes kenyérliszt
- 1 dl laktózmentes tej
- 2 dl langyos víz
- 5 evőkanál kristálycukor
- 7 g szárított élesztő
- 25 g szobahőmérsékletű, laktózmentes vaj
a vajas réteghez:
- 170 g szobahőmérsékletű laktózmentes vaj
- a töltelékhez: 4 evőkanál étcsoki csepp
- a megkenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
- Tegyük a lisztet, tejet, vizet, cukrot, élesztőt egy nagy tálba és a robotgép dagasztófejének segítségével dagasszuk sima masszává, majd adjuk hozzá a vajat és ismét keverjük egyneművé. Takarjuk le a tésztát egy konyharuhával, amire tegyünk egy Folpackot is, annak érdekében, hogy ne száradjon ki. Kelesszük a tésztát 1 órán át, majd így letakarva tegyük a hűtőbe 1 órára pihenni.
- Amíg a tészta a hűtőben várakozik, addig készítsük el a vajas réteget. Ehhez két Folpack között a szobahőmérsékletű vajat egy ujjnyi vastagságú négyzet alakú formára nyomkodjuk, majd betesszük egy órára a hűtőszekrénybe. Fontos, hogy a vajas réteg kisebb négyzet legyen, mint majd a kinyújtott tészta lesz. Én kb. 20×20 cm-es formát alakítottam ki.
- A vajat kivesszük a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. A hűtőből kivett tésztát lisztezett nyújtódeszkára helyezzük és négyzet alakúra, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. (kb. 30×30 cm) A közepére, átlósan felhelyezzük a Folpackból kivett vajas réteget, majd a tészta sarkait ráhajtogatjuk a vajra úgy, hogy a tészta teljesen befedje. Így egy újabb négyzetet kapunk, amit kinyújtunk téglalap alakúra, majd visszahajtjuk, majd megint kinyújtjuk, hajtogatjuk, és ezt ismételjük meg összesen 3-szor. Ezután minimum 30 percre tegyük be a hűtőbe. Ha letelt az idő, vegyük ki a tésztát és újból hajtogassuk, nyújtsuk 3-szor.
- Az így hajtogatott tésztát nyújtsuk ki (4-5 mm vastagságú) 30×40 cm téglalappá. A rövidebbik oldalánál mérjük ki a felét, majd vágjuk ketté a tésztát, két széles csíkot kapva. A csíkokból kb. 12 cm alapú háromszögeket vágunk. A háromszög kiszélesedett végébe csokicseppeket teszünk, majd a szélesebb alapjától a csúcs felé feltekerjük, és kissé meghajlítjuk, hogy igazi croissant formát kapjon.
- Kenjük meg a tetejét felvert tojással, és tegyük be az előmelegített sütőbe (légkeverésesnél: 180 °C-ra) addig, amíg szépen megbarnul a teteje (kb. 25 perc alatt készre sül). Kihűlve akár tea vagy kávé mellé kínáljuk.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 3 óra 40 perc
- Elkészítés: 45 perc
- Sütés: 25 perc
- Kelesztés: 1 óra
- Hűtés: 1 óra 30 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 18 db. croissant készítésekor 1 darabban |
Energia | 3571 kcal / 14998 kJ | 198 kcal / 831 kJ |
Fehérje | 30,2 g | 1,7 g |
Zsír | 182,5 g | 10,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 114,3 g | 6,4 g |
Szénhidrát | 427,9 g | 23,8 g |
amelyből cukrok | 115,8 g | 6,4 g |
Rost | 26,8 g | 1,5 g |
A gluténmentes csokis corissant recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt croissant cukor élesztő gluténmentes péksütemények Schär Mix B tej tojás vaj víz